{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nekadašnji pomorci uglavnom su jeli masline

S
13.8.2010. u 09:35
0
1
Nekadašnji pomorci uglavnom su jeli masline
0
Nekadašnji pomorci uglavnom su jeli masline
Na potonulom brodu, starijem od 2.000 godina, u blizini kiparske obale pronađena je velika količina košpica masline. Istraživači ističu da je ovo otkriće pomoglo da se sazna šta su pomorci nekada jeli, javlja BBC.
Iskopavanje broda počelo je u novembru 2007. godine, a arheolozi su otkrili da olupina datira otprilike iz 400. godine prije Krista. Riječ je o trgovačkom brodu, natovarenom uglavnom amforama s vinom. Brod je pronađen malo dalje od kiparske južne obale na velikoj dubini.

"To je interesantan dokaz koji nam daje uvid u to kako su živjeli nekadašnji moreplovci. Za vrijeme iskopavanja pronađena je velika količina maslinovih košpica, pa pretpostavljamo da su masline bile dio prehrane mornara", rekao je glasnogovornik kiparskog arheološkog instituta.

Masline i maslinovo ulje spadaju u karakterističnu mediteransku prehranui njihovo korištenje tokom stotina godina je dobro dokumentovano.

Talijanski arheolozi su pronašli neke od najstarijih parfema na svijetu, a napravljeni su upravo na Kipru i to na bazi maslinovog ulja. Ulje je korišteno u razne svrhe, pa čak i za očuvanje bakrenog posuđa koje je njime premazivano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: