Inspirisana bubom
28

Naučnik dizajnirao flašu koja se sama puni vodom

Klix.ba
Bube iz pustinje Namib, koja se nalazi u jugozapadnoj Africi, žive na području na kojem godišnja količina padavina iznosi samo jedan centimetar po metru kvadratnom. Kako bi preživjela, buba vodu uzima iz zraka.

Deckard Sorensen, suosnivač kompanije NBD Nano, je našao inspiraciju u ovim bubama i dizajnirao flašu koja se sama puni vodom. Sorensen se nada da će se flaša naći na tržištu 2014. godine.

Buba se svako jutro penje na pješčane dine, okreće se tako da joj vjetar puše u leđa te tako stvara uslove da joj se voda kondenzuje na hidrofilnim dijelovima leđa. Voda naposljetku odlazi u rezervoare u njenom tijelu.

Kako bi oponašao prirodu, Sorenson je prekrio površinu flaše hidrofilnim i hidrofobnim premazom, a onda je uz pomoć ventilatora simulirao vjetar, čime je uspio postići kondenzovanje vode. Ovaj proces stoji u osnovi dizajna flaše koja se sama puni vodom.

"Koristimo nanotehnologiju kako bismo oponašali leđa bube i kako bismo izvukli vodu iz zraka. Smatramo da ovakva tehnologija može koristiti svima, od maratonaca do ljudi u zemljama Trećeg svijeta. Nedostatak pitke vode predstavlja veliki problem u svijetu, a mi želimo riješiti taj problem relativno jeftinim proizvodom. Međutim, ovaj proizvod ćemo prvo ugraditi u staklenike, a nakon toga ćemo pokušati da ga upotrijebimo i za veće poljoprivredne projekte", rekao je Sorenson.

Najvažnija od svega je činjenica da proizvod ne zahtijeva veliku količini energije za funkcionisanje. Kompanija je već demonstrirala da je za rad flaše dovoljna samo jedna baterija.