Nova tehnologija
7

Osmišljen nanopremaz koji štiti površine od prodora tekućina

Klix.ba
Britanska firma P2i je razvila novu tehnologiju nanopremaza koji će štiti površine od prodora tekućina. Aridion, kako je proizvod nazvan, se naspreja na bilo koju čvrstu površinu, a sprečava prodor bilo koje vrste tečnosti.

Ovaj polimerni premaz je tajna hemikalija koja smanjuje površinsku energiju objekta, zbog čega se tekućina formira u kapi prilikom kontakta i spada sa objekta bez apsorpcije. Čestice same hemikalije imaju prečnik manji od 50 nanometara, što je 1.000 puta tanje od ljudske dlake.

To znači da, kada se hemikalija nanese na telefon ili neki drugi predmet, on se neće razlikovati od originala.

"Jednostavno se ne može vidjeti nikakva razlika. Ali kada po objektu prolijete vodu, napravit će se mnogo kapi koje će samo skliznuti sa površine. Ono što je važnije je činjenica da će unutrašnje komponente biti zaštićene od korozije", kazao je Stephen Coulson, hemijski inžinjer koji je razvio ovu tehnologiju.

Kao i mnoge druge tehnologije i ova će imati vojnu primjenu. Hemikalija će se najvjerovatnije koristiti na uniformama vojnika. Britansko ministarstvo odbrane želi omogućiti svojim vojnicima maksimalnu zaštitu, kako od kiše, tako i od nervnog gasa, prenosi CNN.

"Tehnologiju smo otkrili nakon godinu dana istraživanja", dodao je Coulson.

Aridion bi se trebao uskoro pojaviti na tržištu, a Coulson je već potpisao ugovore sa kompanijama K-Swiss, Nike i Adidas.