{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici zabilježili sudar neutronskih zvijezda od kojeg nastaju gravitacijski talasi

17.10.2017. u 07:49
15
66
Naučnici zabilježili sudar neutronskih zvijezda od kojeg nastaju gravitacijski talasi
15
 
Naučnici su prvi put uočili sudar dviju neutronskih zvijezda u obližnjoj galaksiji (130 miliona svjetlosnih godina od Zemlje). Evropska svemirska agencija saopćila je da je riječ o jednom od događaja u svemiru koji može pomoći u razumijevanju tajni svemira i kojim, između ostalog, nastaju zlato, platina i olovo.
"Sada imamo još nekoliko dijelova slagalice o tajnama svemira", rekla je Laura Cadonati, zamjenica glasnogovornice opservatorija LIGO.

Gravitacijski talasi prvi put su direktno otkriveni prije dvije godine i time je dokazana teorija općeg realativiteta Alberta Einsteina. Nedavno su tri naučnika dobila Nobelovu nagradu za fiziku za svoj rad na tom prvom otkrivanju gravitacijskih talasa. Međutim, ti gravitacijski talasi nastali su sudarom crnih rupa koje ne emituju svjetlost, zbog čega astronomi ništa nisu mogli vidjeti.

Ovaj događaj u kojem se dvije neutronske zvijezde sudaraju omogućio je naučnicima novi način proučavanja gravitacijskih talasa. Signal je trajao 100 sekundi i pokazalo se da svjetlost i gravitacijski talasi putuju istom brzinom. Također, Hubbleov teleskop je prvi put zabilježio izvor gravitacijskih talasa."Ovaj događaj možemo koristiti kako bismo izmjerili brzinu širenja svemira", rekla je Marcelle Soares-Santos, docentica na Univerzitetu Brandeis.

Vodeća astrofizičarka LIGO opservatorija Vicky Kalogera rekla je da ovo otkriće mijenja sve što su naučnici mislili da znaju.

"Utjecaj ovog otkrića na astrofiziku jednak je prijelazu gledanja crno-bijelih fotografija u 3D kino. To je multisenzorno iskustvo svemira", rekla je Cadonati.

Ovo otkriće potvrđuje da gama zrake mogu nastati kao rezultat sudara neutronskih zvijezda, kao i da se teški elementi stvaraju usljed nasilnih sudara zvijezda.

Teleskopska mjerenja ultraljubičaste svjetlosti pokazala su da je ukupna masa izbačenih teških elemenata 1.300 puta veća od mase Zemlje, kao i da je sva ta materija, zajedno s lakšim elementima, izbačena u svim smjerovima i sada se širi svemirom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: