Istraživanja
0

Naučnici tvrde da G-tačka ne postoji

Sarajevo-x.com
Popularnu erogenu tačka, takozvanu G-tačku prvi put je spomenuo doktor Garfenberg 1950. godine. Opisao ju je kao porvšinu prednjeg vaginalnog zida u obliku zrna graha koja ženama garantira orgazam čim je stimulirana. Međutim, najnovije istraživanje objavljeno u Žurnalu seksualne medicine negira postojanje G-tačke.

Tim istraživača koji vodi ljekar Amichai Kilchevsky iz bolnice New Haven u Connecticutu, analizirao je stotinjak objavljenih članaka o G-tački. Također su ispitivali i studije i izvještaje. Rezultati su pokazali da gotovo niko do sada nije sa sigurnošću dokazao postojanje G-tačke.

Jednom studijom iz 2008. godine, za čije potrebe je korišten ultrazvuk, potvrđeno je da žene kod kojih je prednji vaginalni zid zadebljan imaju orgazme češće od ostalih, međutim ne postoji potvrda rezultata.

Studija iz 2010. godine sugerira da se klitoris spušta za vrijeme orgazma i da pritisak na prednji vaginalni zid dodatno stimulira klitoris pa su orgazmi u tom slučaju snažniji. Ranije studije pokazuju da su neke žene bile svjesne svoje G-tačke, ali da je velika većina ne bi mogla locirati ili priznati kao erogenu zonu.

Kilchevsky i njegov tim vjeruju da je mit G-tačke stvoren '80-ih godina kada su se širile liberalne seksualne teorije po zapadnom svijetu. Međutim, istraživački tim neće odustati od daljnjeg istraživanja postojanja G-tačke, prenosi Daily Mail.