{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici pronašli "preveliku" planetu, njeno postojanje zasada neobjašnjivo

6.5.2015. u 20:00
16
71
Naučnici pronašli "preveliku" planetu, njeno postojanje zasada neobjašnjivo
16
Naučnici pronašli "preveliku" planetu, njeno postojanje zasada neobjašnjivo
Foto:Ilustracija/EPA
Još jedna egzoplaneta otkrivena je na udaljenosti od 500 svjetlosnih godina od Zemlje, a naučnici su zapanjeni njenom veličinom.
Planeta HATS-6b je gasoviti div i jednostavno je „prevelika“ za svoju matičnu zvijezdu oko koje se okreće u maloj orbiti gdje joj je za jedan krug potrebno svega 3,3 zemaljska dana.

"Planeta je vjerovatno nastala daleko od matične zvijezde, ali je na neki način migrirala i približila se. Nama još uvijek nije jasno kako se to desilo", rekao je George Zhou sa Odsjeka za astronomiju i astrofiziku sa nacionalnog Univerziteta Australije.

Astronomi znaju da se planete formiraju od diska materije koji se formira oko novonastale zvijezde. Također, smatra se kako se oko malih zvijezda formiraju jednako male planete zbog manjka "iskoristivog materijala".

Naučnici postavljaju pitanje kako je onda moguće da se velika planeta formira oko relativno male zvijezde HATS-6.

"Postojanje planete HATS-6b predstavlja izazov za naučnike u pogledu teorije o nastanku tih nebeskih tijela. Sada moramo objasniti zašto se velike planete rijetko formiraju oko malih zvijezda, sa tim da se ponekad to pravilo 'prekrši'", rekao je Zhou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: