Veliko otkriće
41

Naučnici pronašli dokaz o postojećem "jezeru" tekuće vode na Marsu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučnici su pronašli dokaz postojanja tekuće vode na Marsu, javlja BBC.

Navodno, "jezero" se nalazi ispod ledene južne polarne kape Marsa. Prethodna istraživanja su rezultirala mogućim znakovima postojanja tekuće vode na površini Marsa, ali je ovo prvi znak postojeće vode na planeti.

NASA-in rover Curiosity je istraživao dna jezera na površini Marsa u kojima se nekada nalazila voda, međutim, klima planete je postala hladnija zbog rijetke atmosfere, zbog čega je većina vode ostala zarobljena u ledu.

Do otkrića se došlo korištenjem Marsisa, radarskog instrumenta koji se nalazi u orbiteru Mars Express.

"To vjerovatno nije veoma veliko jezero, ali se zaista radi o vodi, jezeru, a ne nekoj otopljenoj vodi koja ispunjava prostor između stijena i leda, što se događa u nekim glečerima na Zemlji", izjavio je profesor Roberto Orosei iz Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku, koji je ujedno i vođa studije.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Radarski instrumenti poput Marsisa analiziraju površinu i nešto ispod nje slanjem signala i analiziranjem onoga što se od nje odbija.

Međutim, ovo otkriće još uvijek ne znači ništa za život, jer temperatura i hemijski sastav vode mogu predstavljati problem za potencijalne organizme na Marsu. Kako bi ostala u tečnom stanju u uvjetima temparature između minus 10 i minus 30 Celzijevih stepeni, voda vjerovatno sadrži rastopljene soli.

Karakteristike jezera trebaju biti potvrđene daljim istraživanjem.

Naučnici su ranije tvrdili da su pronašli bakterije u dubinama jezera Vostok na Antarktiku, a bušenje Marsa bio velik, ambiciozan i težak projekt koji bi predstavljao konačan dokaz o vodi na Marsu. Bio bi potreban robot koji može bušiti kroz 1,5 km debeo led, a to zahtijeva tehnološki razvoj koji u trenutku nije dostupan, poručuju naučnici.