Naučnici predviđaju da će žene u bliskoj budućnosti moći zatrudniti bez učešća muškaraca

Klix.ba
27.10.2018. u 19:43
19
71
Naučnici predviđaju da će žene u bliskoj budućnosti moći zatrudniti bez učešća muškaraca
19
Naučnici predviđaju da će žene u bliskoj budućnosti moći zatrudniti bez učešća muškaraca Ilustracija: Pixabay
Neka predviđanja naučnika govore kako će tehnološki napredak kada je riječ o reprodukciji dovesti do situacije da će žene moći ostati trudne bez učešća muškarca i to kroz samo dvije decenije, prenosi Evoke.
Australski ljekar David Molloy kaže da neće proći dugo vremena prije nego što muškarci postanu potpuno suvišni u procesu oplodnje.

Kontroverzni stavovi Davida Molloya dolaze neposredno nakon što su naučnici iz Kine otkrili da bi se miševi mogli reproducirati učešćem dvije majke, a australski doktor ne vidi razlog zašto to isto ne može primijeniti na ljude.

Inače, kineski istraživači došli su do zaključka da se ženke miševa mogu reproducirati bez učešća spermatozoida, a njihovi mladi su se razvijali zdravi kao što bi to bio slučaj i da je mužjak učestvovao u procesu oplodnje.

Jasno je da je ovo poprilično osjetljiva tema i da postoji puno etičkih barijera i zakonitosti koje stoje na putu ovim drastičnim napredovanjima kada je u pitanju humana reprodukcija, ali Molloy vjeruje da je samo pitanje vremena prije nego što se i ljudi počnu razmnožavati na sličan način.

David Molloy smatra da će napredak po ovom pitanju biti sve očigledniji i da će heteroseksualni parovi, gdje muškarac ima nisku kvalitetu sperme i gdje se žena bori s reproduktivnim poteškoćama, moći na kraju dobiti svoje biološko dijete.

Naime, on vjeruje da će jednog dana biti moguće oplođivati jajnu ćeliju s pola hromozoma i ciljanim uređivanjem gena. Također, ove najnovije naučne pretpostavke mogle bi doprinijeti istopolnim parovima da jednog dana dobiju svoje biološko dijete bez učešća vanjskog faktora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: