Naučnici našli nove vrste biljaka i životinja

S
Sarajevo-x.com
12.12.2011. u 19:45
0
3
Naučnici našli nove vrste biljaka i životinja
0
Naučnici našli nove vrste biljaka i životinja
Tropski gušter psihodeličnih boja i majmun koji ima frizuru kao popularni pjevač Elvis, samo su neke od životinja pronađenih tokom protekle godine u jugoistočnoj Aziji. Naučnici koji su posmatrali region pored rijeke Mekong nabrojali su 208 novih vrsta životinja i biljaka, samo na ovoj teritoriji, prenosi Huffington Post.
Životinje i biljke su otkrivene u regionu kojem prijeti gubitak staništa, sječa šuma, klimatske promjene i prevelika naseljenost.

"Dok su nama ovo nove grupe, jer se do sada nismo sretali sa majmunima koji imaju frizuru poput Elvisa, lokalnom stanovništu su ove životinje odavno poznate. Isto važi i za psihodeličnog guštera. Ovaj region ima bogatstvo u različitostima, ali je strašno osjetljiv", stoji u izjavi naučnika koji učestvuje u projektu.

Ovaj region je dom raznim grupama, uključujući tigrove, azijske slonove i Mekong somove. U oktobru je objavljeno da je Vijetnam izgubio i posljednjeg javanskog nosoroga, što znači da su 40 nosorga u Indoneziji posljednji iz ove vrste u prirodi.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: