Izgubljen dio prirodnog nasljeđa
0

Nestao posljednji javanski nosorog u Vijetnamu

SRNA
U Vijetnamu je pronađen mrtav posljednji javanski nosorog, čime je iz te zemlje u potpunosti nestala ova ugrožena vrsta.

Samo mali broj javanskih nosoroga sada je ostao u Indoneziji.

Rezultatima genetske analize 22 uzorka izmeta prikupljenih u vijetnamskom Nacionalnom parku "Kat Tijen" u periodu od 2009. godine do 2010. godine potvrđeno je da je životinja, koja je pronađena uginula sa metkom u nozi i prerezanim rogom u aprilu 2010. godine, posljednji divlji nosorog u Vijetnamu.

Organizacija Svjetski fond za zaštitu prirode (VVF) navodi da su lovokradice najvjerovatnije usmrtile posljednjeg javanskog nosoroga  u Vijetnamu.

"Bolno je to što, uprkos značajnim investicija u populaciju nosoroga u Vijetnamu, nisu bili uspješni napori da se sačuva ova jedinstvena životinja. Vijetnam je izgubio dio svog prirodnog nasljeđa", navodi se u saopštenju direktora VVF-a u Vijetnamu Tran Ti Min Hijen.

Rogovi nosoroga su neophodan sastojak u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini. Postoje glasine da su uspješni za liječenje raka, mada naučnici ističu da nema dokaza za takve tvrdnje.