Koža duginih boja
0

Otkrivena nova vrsta guštera u Kambodži

SRNA
Nova vrsta guštera, čija se koža na suncu preliva u duginim bojama, otkrivena je u džungli u sjeveroistočnom dijelu Kambodže, saopšteno je iz organizacije za zaštitu životne sredine Conservation International.

Gmizavac izuzetno dugog repa i kratkih nogu nazvan je "Lygosoma veunsaiensis" u čast nacionalnog parka "Veun Sai-Siem Pang", u provinciji Ratanakiri, u kojem je pronađen, navodi se u saopštenju organizacije.

Vrsta guštera čija se boja kože na suncu preliva u duginim bojama otkrivena je 2010. godine u zabačenom i malo poznatom dijelu džungle, tokom jedne istraživačke ekspedicije, a otkrio ga je kambodžanski herpetolog Neang Taj.

"Ova stvorenja je teško naći, jer većinu života provode ispod zemlje", objasnio je stručnjak koji je prvi uočio neobičnog gmizavca.

On je dodao da je ova vrsta guštera neuobičajena jer ima izuzetno kratke noge i veoma dug rep, a boja kože se mijenja zavisno od svjetlosti i ugla pod kojim se gleda.

Ovo je treća nova vrsta životinja koja je otkrivena u toku posljednje dvije godine u rezervatu Veun Sai, nakon što su  otkrivene nove vrste slijepih miševa i majmuna.