Nauka
25

Naučnici dokazali da majmuni i trogodišnja djeca razmišljaju na isti način

Klix.ba
Majmuni i djeca mogu biti kreatori velikih nereda, a naučnici su sada pronašli još više zajedničkih karakteristika naših trogodišnjaka i odraslih majmuna.
Foto: AFP
Foto: AFP

U novoj studiji, naučnici iz Njemačke, Španije i Italije pronašli su dokaze da odrasli majmuni tri vrste (bonobo, čimpanze i kapucini) i ljudsko dijete od tri godine imaju identično bazno znanje o fizičkim objektima. Sve se svodi na test koji uključuje konopac i nagradu.

"Test smo osmislili kako bi shvatili na koji način majmuni shvataju svijet oko sebe. Da li oni imaju ideju o apstraktnim osobinama kao što su gustina ili težina ili se oslanjaju samo na ono što vide, što rade i što zauzvrat dobiju?", rekla je Amanda Seed sa Univerziteta u St. Andrewu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Test je urađen nad dvije vrste primata, a zadatak je uključivao kutiju sa dva komada konopca, prekinutim i netaknutim, koji su bili povezani za nagradu. Samo povlačenje netaknutog konopca zauzvrat bi donijelo nagradu u obliku hrane, piše Daily Mail.

U jednoj varijanti kutija je bila pokrivena (sa slikovnim objašnjenjem pravila) dok je u drugoj kutija bila otvorena kako bi bića mogla da imaju direktan uvid u pravila.

Obje verzije sa sobom su nosile isti zadatak – izbjeći prekinuti konopac i izabrati netaknuti konopac. U pokrivenoj verziji subjekti testa morali su se osloniti na "objašnjenje" bez mogućnosti da vide šta se u kutiji zapravo dešava.

Foto: AFP
Foto: AFP

Svi testirani majmuni i djeca pokazali su bolje snalaženje kada je pred njih bila postavljena otvorena kutija.

Istraživači stoga tvrde da test dokazuje kako majmuni i mala djeca na isti način doživljavaju slične probleme i da je brzina učenja jednaka kod obje grupe.