National Geographic istražuje misteriju jednojajčanih blizanaca

S
Sarajevo-x.com
29.12.2011. u 15:45
0
12
National Geographic istražuje misteriju jednojajčanih blizanaca
0
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Stoljećima naučnici i psiholozi pokušavaju razotkriti jednu od najvećih intriga ljudske rase - jednojajčane blizance.
Naučnici su ponajviše zaintrigirani činjenicom kako blizanci koji su genetski identični mogu biti toliko različiti. Kako bi pokušao rasvijetliti neke od fascinacija s blizancima, National Geographic je pokrenuo projekt koji je koristio fotografiju i nauku.

Naučnike je zaintrigiralo to kako blizanci različito djeluju na sunčevu svjetlost. Šestogodišnje Johanna i Eva Gill samo su dvije od mnogobrojnih blizanaca koji su fotografirani.

"Mnoge stvari kod njih dvije su apsolutno iste, ali kada ih bolje upoznate shvatite da ima i toliko različitih stvari", kazao je istraživač Danielle Reed.

Drugi par blizanaca koji su se našli u studiji National Geographica su Don i Dave Wolf, vozači kamiona iz Michigana (SAD).

"On je krupniji od mene, ali volimo istu muziku i dijelimo isti smisao za humor", kazao je Don.

Studija National Geographica je najnovije naučno istraživanje svijeta blizanaca. Istraživanje koje je provedeno 1970. godine još uvijek se smatra jednim od najrelevantnijih. U istraživanju je posmatrano 65 parova blizanaca razdvojenih u djetinjstvu.

Rezultati su pokazali da između blizanaca postoji jaka psihološka povezanost i iako su fizički odvojeni mogu osjetiti bol onog drugog. Primjera za to je mnogo, a jedan od recentnijih je napad na Twin Towerse u New Yorku prije 10 godina u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi, među kojima i 46 blizanaca.

Nakon tragedije, njihovi braća i sestre blizanci su izjavljivali da su nakon gubitka svoje druge polovine razmišljali o samoubistvu.

Jedan od parova blizanaca koji se našao u istraživanju National Geographica su i teniseri Mike i Bob Bryan koji igraju u dublu. Do sada su osvojili više od 70 turnira među kojima i londonski Wimbledon.

Tridesettrogodišnjaci s Floride su toliko povezani da bez riječi mogu predvijdeti svaki pokret. Mnogi njihovi suparnici tvrde da između njih postoji jaka telepatska veza.


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: