Jedna od najvećih intriga
0

National Geographic istražuje misteriju jednojajčanih blizanaca

Sarajevo-x.com
Stoljećima naučnici i psiholozi pokušavaju razotkriti jednu od najvećih intriga ljudske rase - jednojajčane blizance.

Naučnici su ponajviše zaintrigirani činjenicom kako blizanci koji su genetski identični mogu biti toliko različiti. Kako bi pokušao rasvijetliti neke od fascinacija s blizancima, National Geographic je pokrenuo projekt koji je koristio fotografiju i nauku.

Naučnike je zaintrigiralo to kako blizanci različito djeluju na sunčevu svjetlost. Šestogodišnje Johanna i Eva Gill samo su dvije od mnogobrojnih blizanaca koji su fotografirani.

"Mnoge stvari kod njih dvije su apsolutno iste, ali kada ih bolje upoznate shvatite da ima i toliko različitih stvari", kazao je istraživač Danielle Reed.

Drugi par blizanaca koji su se našli u studiji National Geographica su Don i Dave Wolf, vozači kamiona iz Michigana (SAD).

"On je krupniji od mene, ali volimo istu muziku i dijelimo isti smisao za humor", kazao je Don.

Studija National Geographica je najnovije naučno istraživanje svijeta blizanaca. Istraživanje koje je provedeno 1970. godine još uvijek se smatra jednim od najrelevantnijih. U istraživanju je posmatrano 65 parova blizanaca razdvojenih u djetinjstvu.

Rezultati su pokazali da između blizanaca postoji jaka psihološka povezanost i iako su fizički odvojeni mogu osjetiti bol onog drugog. Primjera za to je mnogo, a jedan od recentnijih je napad na Twin Towerse u New Yorku prije 10 godina u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi, među kojima i 46 blizanaca.

Nakon tragedije, njihovi braća i sestre blizanci su izjavljivali da su nakon gubitka svoje druge polovine razmišljali o samoubistvu.

Jedan od parova blizanaca koji se našao u istraživanju National Geographica su i teniseri Mike i Bob Bryan koji igraju u dublu. Do sada su osvojili više od 70 turnira među kojima i londonski Wimbledon.

Tridesettrogodišnjaci s Floride su toliko povezani da bez riječi mogu predvijdeti svaki pokret. Mnogi njihovi suparnici tvrde da između njih postoji jaka telepatska veza.