Izvještaj UN-a
0

Nastavlja se izumiranje živih vrsta

SRNA
Vlade širom svijeta nisu uspjele da ispune ciljeve koji su u okviru borbe za zaštitu biodiverziteta određeni za 2010. godinu i mora se preduzeti akcija radi očuvanja živih vrsta i ekosistema od kojih čovječanstvo zavisi, navodi se u novom izvještaju UN.

Više od 190 zemalja obavezalo se 2002. godine sporazumom u okviru Generalne skupštine UN da će do 2010. godine ostvariti značajno smanjenje stope smanjenja biodiverziteta.

"Diverzitet živih vrsta na planeti i dalje se osipa kao rezultat ljudske aktivnosti“, navodi se u izvještaju.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Moon izjavio je da će posljedice kolektivnog neuspjeha biti ozbiljne za sve, ukoliko se situacija brzo ne popravi.

Prirodna staništa su u opadanju u većem dijelu svijeta, a u izvještaju "Prognoza globalnog biodiverziteta 3“ procjenjuje se da je skoro četvrtina biljnih vrsta pred izumiranjem.

Broj ptica koje žive na poljoprivrednom zemljištu u Evropi opao je za 50 odsto od 1982. godine, a za 42 odsto je smanjen broj amfibijskih vrsta u čitavom svijetu. Naporedo s tim dešava se i opadanje prinosa na usjevima i smanjuje se genetički diverzitet stoke.

Program UN za zaštitu prirode (UNEP) saopštio je da priroda osigurava svježu vodu, polinaciju usjeva i zaštitu od elementarnih katastrofa koja vrijedi trilione dolara na godišnjem nivou, ali da mnoge zemlje to ne uzimaju u obzir.
"Prirodni sistemi koji podržavaju ekonomije, živote i resurse širom planete izloženi su riziku od brze degradacije i kolapsa ukoliko ne uslijedi brza, radikalna i kreativna akcija zaštite i održive upotrebe varijeteta života na Zemlji“, navodi se u izvještaju.

U dokumentu se dodaje da je restrukturisanje globalne ekonomije poslije finansijske krize pružilo priliku da se uvedu regulative i tržišne inicijative koje bi umanjile ove gubitke.