Nauka
14

NASA želi na Europu, Obama odobrio velik budžet

Klix.ba
Jedan od čelnika NASA-e Charles Bolden osvrnuo se na budžet američke agencije koji iznosi 18,5 milijardi dolara ili oko 16,1 milijardi eura, a koji je predložio Barack Obama.

Budžet je određen za 2016. fiskalnu godinu, a poredeći ga sa ovogodišnjim budžetom novi je veći za 500 miliona dolara ili oko 436 miliona eura. Bolden se isključivo fokusirao na dodatni novac za misiju prema Jupiterovom mjesecu Europi.

Za misiju koja je planirana za sredinu 2020-ih određen je budžet od 26 miliona eura za 2016. godinu. Ovim tempom za realizaciju i lansiranje bit će potrebno desetak godina.

"Gledajući u budućnost planiramo misiju na fascinantni Jupiterov mjesec, a prvi koraci bit će odabir odgovarajućih instrumenata, nakon čega možemo preći u narednu fazu", rekao je Bolden.

Europa je šesti najveći mjesec u našem Solarnom sistemu i veličinom je približan našem Mjesecu. Na njemu su detektovane tektonske ploče i vjeruje se da ispod svoje ledene površine krije okean koji sadrži elemente esencijalne za održavanje života.

Misiju koju NASA planira obavit će letjelica Clipper, a imat će zadatak da fotografiše površinu Europe i ispita sadržaj atmosfere. Misija Clippera bit će ključna za organiziranje narednih i značajnijih misija na Jupiterov mjesec.