{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA vjeruje kako na Jupiterovom mjesecu ima života

Klix.ba
21.2.2015. u 20:46
2
79
NASA vjeruje kako na Jupiterovom mjesecu ima života
2
NASA vjeruje kako na Jupiterovom mjesecu ima života
David Bowie je pjevao o životu na Marsu, a NASA-ini istraživači vjeruju kako bi na Jupiterovom mjesecu Europa moglo biti života, te uskoro namjeravaju posjetiti zalađenu površinu Europe u potrazi za dokazima ove teorije.
NASA-ina misija bi uključivala slanje posade na mali, zaleđeni mjesec u potrazi za vanzemaljskim životom, javlja Space.com.

"Ovo je naša šansa. Samo se nadam da ovu priliku nećemo propustiti zbog nedostatka ideja", kazao je John Grunsfeld iz NASA-e.

Planovi za put na Jupiterov mjesec traju već godinama, no NASA se njihovoj realizaciji približila nakon što je Bijela kuća u budžet za 2016. godinu uvrstila 30 miliona dolara namijenjenih ovoj misiji.

Europa ima sloj leda na površini, a ono što je karakteristično za nju je vrlo vjerovatno postojanje vodenog oceana ispod površine, dubine oko 50 km. Ako bi se ove pretpostavke pokazale tačnima, bilo bi to prvo otkriće većih količina vode u tekućem stanju, izvan Zemlje, a cilj naučnika je da dođu do uzoraka tekućine koja se nalazi ispod zaleđene površine.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: