Stara sonda
12

NASA uspješno upalila "raketice" na Voyageru 1, posljednji put korištene 1980.

Klix.ba
NASA je uspjeno aktivirala potporne potisnike na letjelici Voyager 1, koji nisu bili u funkciji još od 1980. godine. Ovaj čin produžit će rad sonde za nekoliko godina.

Voyager 1 je jedina ljudska mašina koja se nalazi izvan granica našeg solarnog sistema i još uvijek komunicira sa Zemljom pa joj naučnici i inžinjeri mogu davati instrukcije.

Letjelica je korigovala svoju putanju te usmjeravala antene ka Zemlji koristeći male generatore potiska, ali su oni od 2014. godine počeli praviti probleme i gubiti funkcionalnost.

Inžinjeri NASA-inog JPL-a tražili su alternativni način upravljanja Voyagerom i shvatili da je najbolje iskoristiti "raketice" (trajectory correction maneuver thrusters ili TCM) koje se nalaze u stražnjem dijelu sonde. One su posljednji put upaljene 1980. godine kada je Voyager 1 proletio pokraj Saturna.

Zaključeno je da potisak radi, što je produžilo život Voyageru 1 za dvije ili tri godine. Problem s TCM-om je što koristi grijače i time crpi ionako ograničenu energiju letjelice. Naučnici će koristiti TCM dok god grijači funkcionišu, a onda će se vratiti na sistem generatora potiska koji je korišten ranije.

NASA će probati uraditi isto na Voyageru 2, tj. upalit će TCM iako standardni potisnici funkcionišu bolje nego na "jedinici".

Voyager 1 lansiran je 5. septembra 1977. godine, dok je njegov brat blizanac lansiran 20. augusta iste godine.