Nauka
12

NASA: U ponedjeljak objavljujemo otkriće na Europi, spoiler – nisu vanzemaljci

Klix.ba
NASA je objavila da će u ponedjeljak otkriti neobično otkriće na površini Jupiterovog mjeseca Europa. Nažalost, naučnici su dodali da fascinantno saznanje nema veze sa potencijalnim vanzemaljcima.

Naime, Hubble je primijetio "neobičnu aktivnost" na površini Europe, a javnost je ubrzo počela spekulisati o otkriću vanzemaljaca na Jupiterovom Mjesecu. Kako bi tome stala ukraj, NASA je izdala saopćenje u kojem naglašava da otkriće nema veze sa životnim oblicima.

"U ponedjeljak ćemo objaviti naša otkrića na Jupiterovom mjesecu Europa. Spoiler – nisu vanzemaljci", stoji u kratkom i šaljivom saopćenju američke NASA-e.

Informacije koje će naučnici otkriti sljedeće sedmice najvjerovatnije imaju veze sa vodoskocima koje je Hubble snimio još 2012. godine, ali koji više nikada nisu primijećeni. Ukoliko su vodoskoci povezani s podzemnim okeanima, potraga za dokazima o vanzemaljskom životu bila bi lakša.

Naime, vodoskoci bi mogli sadržavati hemikalije ili čestice koje bi mogle ukazati na postojanje vodenog života u Europinim okeanima.

Mjesec prečnika 3.000 kilometara ima tri puta više vode nego Zemlja. Naučnici vjeruju da su Europini okeani slani i da se njihova temperatura reguliše utjecajem Jupiterove gravitacije, zbog čega su u tečnom stanju.