Nova ulaganja
1

NASA planira slanje novog vozila na Crvenu planetu

Klix.ba
Američka svemirska agencija NASA je izjavila da će 2020. godine na Mars poslati novo svemirsko vozilo. Novo vozilo će biti bazirano na robotu Curiosity, koji se u augustu ove godine spustio na Crvenu planetu.

NASA očekuje da će ponovo iskoristiti mnoge tehnologije koje su se pokazale uspješnim prilikom spuštanja Curiosityja u krater Gale. Među te tehnologije spada i kran koji je spustio vozilo na površinu planete.

Najava o novom svemirskom vozilu je iznesena na jesenjem sastanku Američke geofizičke unije (AGU), najvećem godišnjem okupljanju eksperata za Zemlju i druge planete.

"Novo vozilo će biti bazirano na šasiji Curiosityja. Gradit će se na nevjerovatno uspješnom inžinjeringu prethodnika. Imat će nove instrumente. Uskoro ćemo poslati javni poziv kolegama kako bismo vidjeli ko želi biti u našem naučnom timu. Već sljedećeg ljeta bismo trebali početi raditi na izgradnji novih instrumenata. Iako 2020. godina zvuči veoma daleko, u stvarnosti to nije tako. Curiosity se gradio skoro deset godina", kazao je John Grunsfeld, administrator NASA-e za nauku.

Vozilo iz 2020. godine bi trebalo imati mnoge zajedničke aspekte sa trenutnim robotima. Najznačajniji od njih je svakako način ulaska u atmosferu, spuštanje i slijetanje. To uključuje lebdeći nebeski kran koji je uspio spustiti Curiosity na tačno određenu lokaciju, prenosi BBC.

Budžet za izgradnju ovog vozila iznosi 1,5 milijardi dolara. Cijena lansiranja Curiosityja je iznosila 2,5 milijardi dolara.