Space Apps Challenge
150

NASA-ino takmičenje u BiH: Mladi stručnjaci nude rješenja za očuvanje Zemlje

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Bosni i Hercegovini će ove godine po prvi put biti održano međunarodno NASA-ino takmičenje Space Apps Challenge. Takmičenje će biti uprličeno 29. i 30. aprila u Tuzli, a tim povodom danas je u Kući Plamen mira u ovom gradu održan Data Bootcamp, tačnije pripremni događaj koji prethodi Space Apps Challengeu.

Cilj ovog takmičenja koje se širom svijeta održava od 2012. godine je da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje kojima nastoje riješiti stvarne probleme vezane za Svemir i Zemlju.

Naša zemlja u NASA-inom takmičenju dosad nije učestvovala, a Naučno-umjetničko udruženje Laboratorium iz Tuzle ove godine odlučilo je aplicirati.

Nakon razmatranja aplikacije stigao je potvrdan odgovor stručnog tima NASA-e koje je utvrdilo da je tuzlanska ekipa spremna realizirati ovakvu vrstu događaja.

"Na takmičenje je prijavljeno više od 60 učesnika, ne samo iz Tuzle, nego i iz drugih dijelova BiH. Učesnici će u suštini odgovoriti na zadatke, odnosno izazove koje NASA postavi ispred njih u pet kategorija na temu Zemlja", kazala je Tanja Madžarević, lokalna organizatorica takmičenja za BiH.

Sa izazovima koje NASA predstavlja ispred njih učesnici su se danas susreli u Kući Plamen mira u Tuzli u kojoj je održan Data Bootcamp.

"Ima blizu 20 izazova, a sami učesnici će birati na koje žele dati svoje odgovore, odnosno ponuditi svoja rješenja. Lokalni žiri će odabrati dva kao najbolja, koja potom idu na globalno takmičenje gdje će NASA onda odlučivati koja su najbolja u šest kategorija", pojasnila je Madžarević.

Admir Demir iz Sarajeva jedan je od mentora na spomenutom takmičenju u BiH, a kako je kazao jedan od ciljeva Space Apps Challengea je i okupiti mlade ljude iz više naučnih oblasti i disciplina.

"Mi ovdje pokušavamo doći do rješenja u cilju očuvanja ekologije i životnog prostora. Mladi ljudi su se okupili sa svojim idejama koje će pomoći da spasimo našu prirodu, vodu i sve ostalo što nam je važno da ostavimo budućim generacijama", pojasnio je Demir.

Na današnjem Data Bootcampu učestvovalo je blizu 40 polaznika, a među njima je bio i Valentin Stjepić-Ćosić iz Tuzle.

"Ovo mi djeluje kao veliki izazov jer sam još iz vremena kada sam pohađao srednju školu navikao konstantno da se takmičim na sličnim takmičenjima. Malo je prilika u Tuzli za nešto ovakvo. Mišljenja sam da bi ih trebalo biti više", istakao je Stjepić-Ćosić koji još uvijek nije odlučio na koju temu će ponuditi svoja rješenja.

Učesnici će koristiti podatke o našoj planeti koje NASA već godinama skuplja u nastojanju da nauči što vise o Zemlji i njenim komponentama koje uključuju okeane, tlo i živa bića.

Space App Challenge je mjesto na kojem NASA daje priliku svim zainteresovanim da postanu dio tih naučnih istraživanja i na taj način pomognu u rješavanju brojnih globalnih izazova.

Za rješavanje izazova može se koristiti robotika, hardver, dizajn, manipulacija podataka i brojne druge metode i tehnologije.