Sutra lansiranje
5

NASA-ina nova svemirska letjelica će prići Suncu bliže nego što je ijedna druga uspjela

Klix.ba
Parker Solar Probe (Foto: NASA)
Parker Solar Probe (Foto: NASA)
NASA-ina svemirska letjelica veličine automobila sutra ujutru će krenuti na svoje putovanje u centar Sunčevog sistema gdje će ploviti vrelom atmosferom našeg Sunca.

Predviđeno je da ova letjelica imena Parker Solar Probe stigne do 6,5 miliona kilometara udaljenosti od centralne zvijezde našeg planetarnog sistema, što je bliže nego što je bilo koji artefakt ikada uspio.

S ove tačke gledišta, nova letjelica riješit će misteriju o Suncu i njegovoj atmosferi koja je više od pola stoljeća predmet izučavanja naučnika širom svijeta.

NASA je dugo željela poslati vozilo u Sunčevu atmosferu, ali takva misija smatrala se nemogućom posljednjih nekoliko decenija.

Prostor kojim će se kretati Parker Solar Probe, poznat kao korona, ispunjen je sitnim energičnim česticama čija temperatura može doseći više od tri miliona stepeni Fahrenheitove skale. Sunčeva korona ustvari je 300 puta toplija od površine Sunca. Svaki predmet koji se nađe u ovom području mora imati sofisticiranu zaštitu kako se ne bi istopio.

Zahvaljujući unapređenju proizvodnje ugljenika i drugih ključnih oblasti inžinjeringa, NASA je uspjela kreirati vozilo s najsavremenijim toplotnim štitom i drugim ključnim sistemima hlađenja. Rezultat toga jeste da će svemirski brod Parker Solar Probe ostati na sobnoj temperaturi na jednom od najtoplijih mjesta Sunčevog sistema.