Važna misija
25

NASA-ina letjelica fotografisala asteroid na koji će sletjeti 2020. godine

Klix.ba
NASA-ina letjelica OSIRIS-REx napravila je prvu fotografiju asteroida Bennu na koji će pokušati sletjeti 2020. godine.

Ako prođe sve kao što je planirano, letjelica će sletjeti na asteroid i skupiti oko dva kilograma uzoraka, minerale spremiti u kapsulu, a potom je poslati nazad na Zemlju. Spremnik sa uzorcima bi trebao pasti u pustinju u Utahu 2023. godine.

Letjelica je napravila prvu fotografiju asteroida Bennu s udaljenosti od 2,25 miliona kilometara, što je prilično blizu kada je riječ o distancama u svemiru. Asteroid se i dalje čini daleko da bi se vidjeli bilo kakvi detalji.

Početkom decembra će letjelica biti blizu malog asteroida na udaljenosti od svega 7 kilometara od površine te će omogućiti naučnicima NASA-e da mapiraju njegovu površinu i pronađu najbolje mjesto za slijetanje.

U poređenju sa 780.000 poznatih asteroida u našem solarnom sistemu, Bennu je prilično mali, ali je veoma interesantan. On bi mogao sadržavati vrijedne resurse koji bi se mogli koristiti u budućim istraživanjima svemira.

Naučnike interesuje da li Bennu sadrži glinu, jer glina sadrži vodu. Voda se sastoji od vodika i kisika, dvije potrebne komponente za raketno gorivo. Stoga bi asteroid Bennu jednog dana mogao služiti kao "skladište goriva" u svemiru.

Vjeruje se da je Bennu dobro očuvan prahistorijski asteroid koji sadrži kosmičke fragmente starije od našeg solarnog sistema. Razumijevanje formiranja Bennua i svemirskih materijala od kojih je sačinjen će vjerovatno dati neki uvid u to kako je solarni sistem nastao prije četiri milijarde godina.

Osim toga, Bennu bi mogao proći opasno blizu Zemlje između 2.175 i 2.195 godine. Šanse da dođe preblizu su 1:2700, a kada naučnici saznaju od čega se sastoji, onda bi mogli pronaći način da astroid skrenu s opasne putanje prema Zemlji.