Nauka
12

NASA-ina animacija: Mars je nekada izgledao poput Zemlje

Klix.ba
Mars danas izgleda hladno i napušteno, bez ikakvog znaka života. Ipak, naučnici vjeruju da je ova planeta prije četiri milijarde godina izgledao potpuno drugačije i dosta nalikovala Zemlji.

Nevjerovatna animacija NASA-inog Konceptualnog laboratorija Goddard otkriva kako bi Mars izgledao kada bi u njegovoj atmosferi bilo vode.

Animacija je zasnovana na prikupljenim podacima koji ukazuju na to da je Mars nekada imao velika jezera i vodene tokove.

"Postoje karakteristične dendrične strukture kanala, kao na Zemlji, koje su u skladu sa erozijom tla uzrokovanom protokom vode", kaže Joseph Grebowsky iz centra Goddard.

Unutrašnjost nekih kratera ukazuje na postojanje jezera, a veliki broj njih sadrži i kanale koji ukazuju na stalni dotok vode u krater.

"Veliki krateri pokazuju znake vodene erozije stare 3,7 milijardi godina. Minerali sadržani na površini mogli su nastati samo u prisustvu tekuće vode", navodi Grebowsky.

Ukoliko je na površini Marsa zaista postojala voda u tečnom stanju, atmosfera je morala imati drugačiju i topliju klimu.

Animacija prikazuje moguće promjene klime na Marsu iz tople i vlažne u hladnu i suhu. Nije poznato da li je ovakva klima na Marsu potrajala dovoljno dugo da tamo počne i život.

Iz NASA-e navode kako je animacija jedna od najkompleksnijih koje je njihov laboratorij ikada proizveo.