{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Satelitski snimci otkrivaju do sada neviđene prizore s Marsa

3.10.2013. u 10:32
10
21
Satelitski snimci otkrivaju do sada neviđene prizore s Marsa
10
Putovanje kroz impresivne krajolike planete Mars sada je moguće zahvaljujući novim NASA-inim fotografijama koje otkrivaju njegovu površinu do u detalje.
Fotografije će vam omogućiti da istražite dubine najmračnijih kanjona Marsa i uživate u ljepoti Crvene planete.

NASA-in satelit MRO snimio je fotografije koje prikazuju Mars na jedan do sada neviđen način. Za formiranje površine planete kakva je danas trebalo je više od tri milijarde godina.

Sve NASA-ine fotografije uskoro će biti objedinjene na jednom mjestu, u knjizi Xaviera Barrala "Ovo je Mars", koja je zamišljena kao atlas Crvene planete.

"Mars je planeta sa najbogatijom i najraznolikijom historijom", kaže Francis Rocard, direktor odjela za solarna istraživanja u CNES opservatoriju.

NASA-in tim uspio je snimiti odmrzavanje vrhova u gradu Inka kako su 1972. godine nazvani grebeni na južnoj polutki Marsa.

Iako njihovo porijeklo nikada nije otkriveno, pretpostavlja se da su nastali hlađenjem vulkanske lave. Druge fotografije otkrivaju crne pješčane dine na dnu kratera, koje su također nastale hlađenjem lave.

To je prvi put da je satelit snimio pješčane dine za koje su naučnici prošle godine otkrili da su veoma dinamične, promjenjive i aktivne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: