Prešao stjenoviti teren
10

NASA-in rover tokom nove avanture napravio sjajnu fotografiju Marsa

D. B.
Rover Curiosity, koji je na Mars poslala američka svemirska agencija NASA, nastavlja impresionirati svojim postignućima.

Robot veličine automobila već deset godina istražuje marsovsku planinu Mount Sharp, a sada je uspješno prešao preko stjenovitog terena i stigao do naučno intrigantne lokacije nastale od lavina gromada, krhotina i vode. Ovo mjesto nazvano Gediz Vallis Ridge postoji kao istaknuto brdo prekriveno velikim stijenama.

Nakon napornog puta i pređene rute, koja je rezultat trogodišnjeg traženja prohodnog puta, rover Curiosity se okrenuo i snimio široku fotografiju marsovskog pejzaža.

"Ako je vaš put naprijed kamenit, suosjećam se s vama. Mi to možemo", saopćila je NASA putem X-a.

Na fotografiji se vidi mnogo toga. U daljini se vide planine, koje čine obod kratera Gale, velikog udarnog bazena čiji je dio Mount Sharp. U prvom planu se vidi posebno neravan i kamenit teren preko kojeg je rover "tutnjao" kako bi stigao do grebena. Desno je dio Kukenan Buttea visokog nešto više od 152 metra. Cilindrični dio rovera vidljiv na desnoj strani je zapravo njegova UHF antena, koja se koristi za prosljeđivanje poruka i podataka NASA-inim satelitima u orbiti Marsa.

Putovanje ovoom regijom na Mount Sharpu bilo je izazovno.

"Put uz planinu u posljednjih nekoliko mjeseci predstavljao je najteži uspon za Curiosity u njegovoj historiji. Ako ste ikada pokušali trčati po pješčanoj dini na plaži, onda znate šta smo mi radili, a u našem slučaju je bilo i kamenitih gromada", rekla je Amy Hale, članica NASA-ong tima zaduženog za Curiosity.

Zajedno s roverom Perseverance i drugim misijama, roboti na Crvenoj planeti otkrivaju drevnu historiju Marsa, kao i da li je možda ima potrebne uvjete za razvoj i procvat života na svojoj površini. Jasno je da je Mars prije oko 3 milijarde godina, bio svijet pun vode, prostranih jezera i bučnih rijeka, međutim, postavlja se pitanje da li je život ikada nastao na ovoj planeti.