{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA-in astronaut u historijskoj misiji, želi provesti 342 dana u svemiru

28.3.2015. u 15:47
11
11
NASA-in astronaut u historijskoj misiji, želi provesti 342 dana u svemiru
11
Amerikanac Scott Kelly ostat će duže nego ijedan drugi astronaut u svemirskoj stanici dajući naučnicima priliku da prouče kako se ljudsko tijelo ponaša u procesu trajanja dugih svemirskih letova. Inače, nijedan drugi astronaut nije ostao duže od sedam mjeseci izvan Zemljine atmosfere.
Kako je saopćeno, naučnici će na Zemlji izvesti paralelnu studiju izučavajući i ponašanje Scottovog brata blizanca, penzionisanog astronauta Marka Kellya. Pratit će promjene u Scottovom tijelu dok je u svemiru.

"To je zabavno. Svemirska stanica je magično mjesto", izjavio je Kelly,

Zajedno sa Kellyjem, Mihail Kornienko i Gennady Padalka, započeli su svoju misiju jučer lansiranjem rakete Soyuz iz Kazahstana.

Kornienko će ostati godinu dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici, a Pandalka šest mjeseci. Trojka će se pridružiti članovima posade koji se već nalaze u svemirskoj posadi, a ostali članovi rotirat će se tokom godine u orbiti tako da Kelly i Kornienko nikada neće biti sami.

Kelly se nada da će oboriti rekord za najdužu misiju na svemirskoj stanici, a koji su ranije postavili NASA-in astronaut Michael Lopez Alegria i ruski kosmonaut Mihail Tyurin. Inače, Algeria i Tyurina proveli su sedam mjeseci u svemiru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: