Zajednički projekt
4

NASA i ESA se udružuju kako bi zaustavile opasne asteroide

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako čovječanstvo želi zaustaviti opasne asteroide, države će morati sarađivati zajedno.

Američka svemirska agencija NASA i evropska svemirska agencija ESA će se sastati u Rimu naredne sedmice kako bi razgovarale o napretku istraživačke misije Asteroid Impact Deflection Assessment čiji je zadatak proučavanje mogućnosti promjene putanje asteroida sudaranjem sa svemirskom letjelicom. Projekt ima za cilj promijeniti putanju jedan od dva Didymos asteroida između Zemlje i Marsa, a letjelica za posmatranje će analizirati efekt udara bolje nego posmatrači sa zemlje.

NASA će napraviti letjelicu za sudar pod nazivom Double Asteroid Impact Test (DART) koja bi trebala biti lansirana tokom ljeta 2021. godine. Ona će udariti u manji od dva Didymos asteroida, a italijanski satelit LICIACube će prikupljati podatke. Nakon toga će ESA lansirati sondu Hera u oktobru 2024. godine kako bi proučavala asteroid i krater. Sonda će putovati dvije godine.

Naučnici su s namjerom odabrali pomenuti par asteroida jer su lagana meta za testiranje. Naravno, testiranja su jedno, a krizne situacije sasvim drugo. U slučaju opasnosti bi zaštitni sistem morao rješavati problem s većim i bržim asteroidima koji eventualno budu na putu ka Zemlji, ali je projekt definitivno važan korak naprijed za čovječanstvo.