Bili na rubu nestanka
94

Nakon više od 200 godina posljednji divlji konji na svijetu vraćeni u divljine Kazahstana

F. H.
Foto: BBC/ Prague Zoo
Foto: BBC/ Prague Zoo
Divlji konji vratili su se u zlatnu stepu Kazahstana po prvi put u najmanje 200 godina nakon desetljećima dugog programa ponovnog uvođenja.

Osamnaestosatni zračni prijevoz sedam konja Przewalskog iz Evrope u tu srednjoazijsku zemlju održan je tokom dvije operacije početkom juna iz Praškog zoološkog vrta.

Konji su zasad dobro, lutaju ravnicama svog novog okruženja, rekli su njegovatelji za BBC. Njihov prošlosedmični povratak u pradomovinu trijumf je generacija koje su radile na očuvanju, rekao je direktor Zoološkog vrta Miroslav Bobek.

"Tessa je prva istrčala iz transportne kutije u tor, zatim Wespe, a za njom Umbra, a Sary je doveo četvorku do kraja", dodao je.

Przewalskijev konj posljednja je divlja vrsta konja na planeti, nazvana po ruskom istraživaču Nikolaju Przewalskom koji je prvi identificirao konja za evropsku naučnu zajednicu.

Vrsta je nastala prije više hiljada godina iz stepa srednje Azije, a istraživači su je u 19. i 20. stoljeću prenijeli u Evropu i Sjevernu Ameriku, gdje je osnovala veće populacije.

Neki od njih završili su u zoološkim vrtovima u Minhenu i Pragu - njihovi su potomci sada ponovno uvedeni u Kazahstan.

Kulturni artefakti pokazuju da su ljudi u regiji jahali i koristili konje za hranu u sjevernom Kazahstanu najmanje 2.000 godina prije prvih zapisa o pripitomljenim konjima u Evropi. Ali u vrijeme kada ih je Przewalski, geograf, otkrio, divlje populacije u Aziji već su izumirale. Pronađeni su samo u malom dijelu zapadne Mongolije.

"Sedam konja koje smo ovamo prevezli s dva aviona češke vojske predstavljaju prve jedinke ove vrste u centralnom Kazahstanu nakon stotina godina", rekao je Bobek.

Praški zoološki vrt bio je u centru međunarodnih napora za spas konja nakon Drugog svjetskog rata, kada im je povjereno "međunarodno uzgajanje" pasmine.

Konji Przewalskog dugo su se smatrali glavnim preostalim pravim divljim konjem; vrste kao što su američki mustang i australski brumby su divlji konji koji potječu od domaćih životinja.

Oni su niži i zdepastiji od modernih pripitomljenih konja, a njihove genetske razlike pokazuju da nijedna vrsta nije predak druge.

Praški zoološki vrt, koji je proteklo desetljeće i pol proveo vraćajući konje natrag u centralnu Aziju, uglavnom u Mongoliju, rekao je da su kazahstanske operacije u planu od 2022.

Prošle sedmice došlo je do kulminacije godina rada. Šest kobila i jedan pastuh odabrani su iz različitih programa diljem Evrope i smješteni u isti zoološki vrt u Berlinu - Tierpark Berlin - na nekoliko mjeseci kako bi se upoznali prije putovanja.

To je zatim počelo početkom juna, s vojnim avionima koji su letjeli na konjima u dvije grupe na ruti dugoj 6000 km koja je uključivala zaustavljanja u Turskoj i Azerbajdžanu.

Nakon što su dotakli zemlju u zračnoj luci Arkalyk u Kazahstanu, odvedeni su na osmosatnu vožnju do ravnica gdje su konačno pušteni na Altyn Dala, kazahstanski naziv za Zlatnu stepu.

"Naš cilj je polako transportirati najmanje 40 jedinki ovamo, tako da se može uspostaviti održiva populacija", rekao je Bobek.

Kobile su puštene u drugu ogradu od prve grupe u kojoj je bio pastuh kako bi se pokušala osigurati genetska raznolikost.

"Idealno bi bilo da ubuduće formiraju harem s još jednim pastuhom kako bi od samog početka bilo više pastuha koji se razmnožavaju", rekao je Bobek, piše BBC.

Oduvijek je bio san zoološkog vrta, dodao je, pustiti konje natrag u njihovu rodnu zemlju: "Teško da išta može biti bolja demonstracija svrhe modernih zooloških vrtova od povratka divljih konja."