Nauka
0

Nađen brod koji se zaglavio na Arktiku prije više od 150 godina

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija/AP
Foto: Ilustracija/AP
Kanadski arheolozi pronašli su brod "HMS Investigator" koji se prije više od 150 godina izgubio u potrazi za ekspedicijom sir Johna Franklina u legendarnom Sjeverozapadnom prolazu. Brod se bio zaglavio u ledu 1853. godine, a istraživači su ga sad pronašli u zaljevu na kanadskom dijelu zapadnog Arktika.

"Brod je bio u uspravnom položaju i u vrlo dobrom stanju. Voda na mjestu na kojem smo ga pronašli bila je duboka oko 11 metara", rekli su istraživači, ističući kako je njihovo otkriće od velike važnosti.

"Investigator" je bio jedan od mnogih američkih i britanskih brodova koji su poslani u potragu za "HMS Erebusom" i "Terrorom", a koji su bili pod zapovjedništvom sir Franklina u njegovoj nesretnoj potrazi za Sjeverozapadnim prolazom 1845. godine.

Britanska vlada je obaviještena da je otkriven jedan od njihovih brodova, kao i tijela triju mornara.

Kapetan Robert McClure isplovio je 1850. godine i iste godine uplovio "Investigatorom" u tjesnac koji danas nosi njegovo ime. Shvatio je da je bio u završnoj dionici do Sjeverozapadnog prolaza, morskog puta kroz Sjevernu Ameriku, no prije nego što je mogao uploviti u Beaufortovo more brod je ostao blokiran u ledu, te je s posadom morao tu prezimiti.

Sljedećeg ljeta McClure je pokušao ponovo ploviti do kraja prolaza, ali je opet blokiran ledom. Tamo je tada s posadom ostao sve do 1853, kad ih je spasila ekipa s broda "HMS Resolute".

"Oko 60 ljudi moralo je prezimiti tri puta na Arktiku ne znajući hoće li preživjeti", pojasnili su istraživači.

Arheolozi iz agencije "Parks Canada" stigli su u zaljev 22. jula. Tri dana kasnije, led u zaljevu se otopio do te mjere da su uspjeli primijetiti vrh drvenog broda, koji je, čudom, ostao u veoma dobrom stanju.

Sljedeći korak će biti postavljanje videokamera na daljinsko upravljanje kako bi se dobio bolji uvid u stanje broda. Također, arheolozi su najavili kako će nastaviti potragu za "Erebusom" i "Terrorom", javio je AP.