AD Orion
242

Na Bjelašnici javno posmatranje meteorske kiša perseida

FENA
Astronomsko društvo Orion danas organizuje tradicionalno javno posmatranje meteorske kiše Perseida.

Meterska kiša Perseida koja potiče od sitnih ostataka materije komete Swift-Tuttle, predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu koja se dešava svake godine u julu i augustu, saopćeno je iz Astronomskog društva Orion.

Prelet meteora na nebu ljudi često nazivaju zvijezdama padalicama, nebeskim krijesnicama, a ta meteorska kiša je u narodu poznata još pod nazivom suze Svetog Lovre.

S obzirom da većina meteora dolazi iz pravca sazviježđa Perzej, po njemu je ovaj meteorski roj i dobio ime. Ovo sazviježđe se u ovo doba godine može vidjeti na sjeveroistočnom dijelu neba.

Iako se u toku jedne godine može opaziti nekoliko meteorskih rojeva, Perseidi su veoma interesantni zbog činjenice da se u toku maksimuma, daleko od gradske svjetlosti, može vidjeti i 100 meteora u toku jednog sata.

Astronomsko društvo Orion tradicionalno organizuje javni događaj ovim povodom koji će biti propraćen kratkim predavanjima o meteorima, te drugim nebeskim objektima.

Također će biti upriličen i kratki kurs snalaženja na nebu pomoću sazviježđa (astrognozija), te prikazati načine fotografisanja meteora.

Događaj će biti organizovan danas ispod planinarskog doma ''Bijele Vode'' na Bjelašnici, s početkom u 20 sati.