{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mozak može funkcionisati deset minuta nakon kliničke smrti pacijenta

25.9.2017. u 22:16
39
75
Mozak može funkcionisati deset minuta nakon kliničke smrti pacijenta
39
Mozak može funkcionisati deset minuta nakon kliničke smrti pacijenta
Foto: Pixabay
Moždana aktivnost nastavlja se više od deset minuta nakon smrti, pokazalo je novo istraživanje tima ljekara s univerziteta u zapadnom Ontariju u Kanadi, a moglo bi dovesti i do novih medicinskih i etičkih izazova.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kanadski ljekari koji rade na odjelu intenzivne njege su zapazili da čovjekov mozak nastavlja raditi i nakon što se ustanovi klinička smrt pacijenta.

U slučaju kojem su prisustvovali, ljekari su konstatovali smrt pacijenta na osnovu uobičajenih znakova, odsustva pulsa i nepostojanja bilo kakve reakcije. Međutim, testovi su pokazali da je mozak nastavio funkcionisati, a moždani valovi su radili kao u toku sna.

Samo jedan od četiri pacijenta pokazao je dugotrajnu i misterioznu moždanu aktivnost, dok je aktivnost kod većine pacijenata prestala prije nego što je srce prestalo kucati. Ali svaki mozak se ponašao drugačije u minutima nakon smrti, povećavajući misteriju o onome što se svakom od njih desilo nakon što su umrli.

Ljekari ne znaju uzrok niti svrhu ovakvih moždanih aktivnosti i vrlo su oprezni u izvođenju bilo kakvih zaključaka. Ipak, uvjereni su kako se ne radi o greški s obzirom na ispravnost svih medicinskih uređaja kojim je praćena moždana aktivnost.

Prethodno su ljekari vjerovali kako su sve aktivnosti mozga prestajale jednu minutu nakon smrti, ali ta istraživanja su bila temeljena na pacovima i istraživači nisu našli sličnost kod ljudi.

Šta se dešava s tijelom i umom nakon smrti skoro u potpunosti ostaje misterija za naučnike. U dvjema studijama objavljenim prošle godine istraživači su utvrdili da geni nastavljaju funkcionisati i danima nakon smrti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: