Zanimljivo ponašanje
31

Morski psi povraćaju kad su u visokostresnim situacijama

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Morski psi povraćaju kada su u visokostresnim situacijama, otkrio je pomorski biolog Austin Gallagher kada je zajedno sa svojim timom ulovio tigrastog morskog psa da bi ga označio satelitskim tragačem.

Gallagher je obilazio oko psa da bi uzeo potrebne mjere, kad je čuo nešto što ga je podsjetilo na eksploziju. Morski pas je ispovraćao oko dvadeset centimetara dugo perje.

Gallagher je ranije čuo da morski psi povraćaju kada su u visokostresnim situacijama, ali to nikada nije vidio. No, sada je to zvanično potvrđeno.

Utvrđeno je da morski psi, inače veoma proždrljive životinje, izbacuju hranu koju je teže probaviti kada se nađu u situaciji velikog stresa, nasukani na plaži ili uhvaćeni ribarskom mrežom. No, ponekad bukvalno povrate i čitav želudac.

Neki morski psi su vrlo proždrljivi i gutaju sve na što naiđu, pa tako i stvari koje nisu probavljive, poput perja ptica, školjki, jastogovih kliješta, kornjačinih oklopa.

Neil Hammerschlag sa Univerziteta u Miamiju pretpostavlja da morski psi povraćaju kad su pod stresom jer im je lakše pobjeći s praznim želucem.

Zmije, također napadači, poznate su po tome da povraćaju velike obroke ako su stresu izložene odmah nakon jela. Slična situacija je sa ražama.