{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moguće rješenje kosmičke zagonetke, opažen signal koji potječe od tamne materije?

12.12.2014. u 14:57
25
57
Moguće rješenje kosmičke zagonetke, opažen signal koji potječe od tamne materije?
25
Moguće rješenje kosmičke zagonetke, opažen signal koji potječe od tamne materije?
Astronomi su možda napokon otkrili signale koji potječu od tamne materije, tajanstvene i nedostižne tvari za koju se smatra da gradi najveći dio materijalnog svemira.
Tokom iscrpnog rada nad podacima prikupljenim rendgenskom letjelicom "XMM-Newton", Evropske svemirske agencije, tim naučnika je uočio čudan "skok" u emisiji X-zraka koje dolaze od dva različita nebeska objekta – galaksije u Andromedi i Skupa galaksija u Perzeju.

Signal odgovara nepoznatoj čestici ili atomu koji su proizvedeni od strane tamne materije, objavili su naučnici.

"Raspodjela signala unutar galaksije točno odgovara onome što smo očekivali od tamne materije - koja je, koncentrisana i intenzivna u centru objekta i slabija i difuznija na rubovima", kaže koautor studije Oleg Ruchayskiy, iz École Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj, navodi se u saopćenju.

Glavni autor Alexey Boyarsky, iz Univerziteta Leiden u Holandiji je rekao da su s ciljem provjere rezultata, pregledali podatke iz galaksije, Mliječnog puta, i opazili istu stvar.

"Tamna materija je tako nazvana jer ne upija niti ispušta svjetlost i stoga se ne može direktno posmatrati. No, astronomi znaju tamna materija postoji, jer je u interakciji gravitacijski sa 'normalnom' materijom koju možemo vidjeti i dodirnuti“ rekao nam je Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion Sarajevo.

I izgleda da tamo vani ima puno tamne materije: Posmatranje kretanja zvijezda i galaktičke dinamike, ukazuju da je oko 80 posto ukupne materije u svemiru 'tamna materija' što se uočava preko gravitacijskih uticaja, ali ne u interakciji sa svjetlošću.

Istraživači su predložili niz različitih egzotičnih čestica kao sastojaka tamne materije, uključujući slabo međudjelujuće masivne čestice (WIMPs), aksione i sterilne neutrine, hipotetske rođake "običnih" neutrina (čestica koje nalikuju elektronima, ali nemaju električni naboj). Misli se da je raspad sterilnog neutrina izvor X-zraka, tako da istraživački tim sumnja to mogu biti čestice tamne materije odgovorne za tajanstveni signal koji dolazi iz Andromede i skupa Perseus.

Ako se rezultati - koji će biti objavljeni sljedeće sedmice u časopisu "Physical Review Letters" održe, oni bi mogli da nas uvedu u novu eru u astronomiji, rekao je član istraživačkog tima.

"Potvrda ovog otkrića može dovesti do izgradnje novih teleskopa posebno dizajniranih za proučavanje signala iz čestica tamne materije", rekao je Boyarsky i dodao da ćemo znati gdje gledati kako bi slijedili trag tamnih struktura u prostoru, te ćemo, na osnovu toga, biti u mogućnosti rekonstruisati kako je naš svemir formiran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: