{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Smajli" u dubokom svemiru

10.2.2015. u 09:45
100
42
"Smajli" u dubokom svemiru
100
"Smajli" u dubokom svemiru
Na novom snimku načinjenom Hubbleovim svemirskim teleskopom skup galaksija SDSS J1038+4849 izgleda kao da nam se smije.
Na slici možete vidjeti sjajne žute "oči" koje su ustvari masivne galaksije. Također, tu je i sjajni bijeli nos. Zakrivljena svjetlost daje izgled usta koja se smiju i glave koja nas pozdravlja, kažu iz Astronomskog društva Orion.

U stvarnosti, ovdje se radi o pojavi koju nazivamo gravitaciona leća. To je optički fenomen koji nastaje kada se svjetlost dalekih galaksija “savija” u snažnom gravitacionom polju masivnog skupa galaksija. To je poznati efekat Einsteinove opšte teorije relativnosti čiju stogodišnjicu slavimo ove godine.

Gravitacijsko fokusiranje je zapravo jako zanimljivo zbog nekoliko aspekata.

Najprije, moguće je istraživati veoma daleke objekte koji se nalaze na rubu vidljivog svemira i koje današnjim teleskopima nikada ne bismo mogli opaziti. Gravitaciona leća djeluje poput one staklene, "pojačava" svjetlost dalekih objekata kao što su galaksije i kvazari.

"Ovaj efekat također možemo koristiti kako bi ispitivali tamnu materiju u svemiru", rekao nam je Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion”.

Procjenjuje se da je oko 85 posto mase svemira građeno od nevidljive i još uvijek nedefinirane tamne materije. Iako je možemo vidjeti ili izmjeriti, možemo promatrati njeno posredno djelovanje na svemir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: