{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tamna energija "jede" tamnu materiju, a svemir će ostati potpuno prazan

31.10.2014. u 16:23
22
118
Tamna energija "jede" tamnu materiju, a svemir će ostati potpuno prazan
22
Tamna energija "jede" tamnu materiju, a svemir će ostati potpuno prazan
Nova istraživanja sugerišu da tamna energija i tamna materija imaju izuzetan uticaj na budućnost našega svemira.
Naučnici su pronašli ukazatelje da tamna materija, svojevrsna skela unutar koje je izgrađen svemir, polako biva brisana uticajem tamne energije, piše SciendeDaily.

Istraživači sa univerziteta u Portsmouthu i Rimu objavili su svoje pronalaske u listovima "American Physical Society“ i "Physical Review Letters“. Oni su naglasili da prikupljeni podaci ukazuju na favoriziranje tamne energije koja raste u interakciji sa tamnom materijom. Ono što je najvažnije jeste da taj proces uzrokuje usporavanje rasta struktura našega svemira.

David Wands, direktor Instituta za kozmologiju i gravitaciju u Portsmouthu tvrdi da je ova studija od velikog značaja jer dotiče fundamentalnu prirodu prostorvremena.

"Istraživanje se tiče budućnosti Univerzuma. Ukoliko tamna energija raste, a tamna materija nestaje, sve što će na kraju ostati jeste velik, prazan, dosadan svemir koji u sebi ne sadrži gotovo ništa", rekao je Wands dodavši da je tamna materija odgovorna za okvir u kojem strukture svemira nastaju i opstaju.

"Galaksije u jednoj od kojih živimo i mi održavaju svoju strukturu zahvaljujući tamnoj materiji, a ono što vidimo u našim podacima sugeriše njeno nestajanje koje će usporiti rast i razvoj galaksija", zaključio je Wands.

Ovakav kraj svemira je samo jedan hipotetički scenarij koji se smiješta daleko u budućnost.

Tamna energija je misteriozna, nevidljiva hipotetička energija koja vjerovatno prožima cijeli svemir i koja je odgovorna za negativnu gravitaciju koja ubrzava širenje svemira.

Tamna materija predstavlja "nedostajuću“ materiju, a koja objašnjava preveliku jačinu pozitivne gravitacione sile. Smatra se da je 90 posto materije zapravo nevidljiva, tamna materija. Strukture svemira kao što su galaksije i jata galaksija ne bi mogle biti formirane bez njenog uticaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: