Simulacijom potvrđeno
0

Moguće je da je Mojsije razdijelio vode Crvenog mora

Sarajevo-x.com
Dramatična priča o razdvajanju vode Crvenog mora je možda najupečatljivije čudo opisano u Starom zavjetu. Naučnici vjeruju da se biblijska priča zaista dogodila, iako tvrde da zasluge pripadaju više "majci prirodi" nego Mojsiju.

Kompjuterske simulacije pokazuju da bi snažni istočni vjetar koji puše dvanaest sati tokom noći mogao razdijeliti plitke vode u periodu od četiri sata što bi bilo dovoljno da se pređe područje opisano u Knjizi Izlaska, objavio je "Daily Mail".

U holivudskom filmu "The Ten Commandments" (Deset zapovjedi) koji opisuje događaje iz Biblije u kojim su Mojsije i Izraelci su bili zarobljeni između mora i faraonove vojske.

Zahvaljujući božanskoj intervenciji, razdjeljivanje vode jakim istočnim vjetrom koji je puhao tokom cijele noći je omogućilo narodu da izađe iz Egipta hodajući po morskom dnu između vodenih zidova sa obje strane.

Izraelci su uspjeli proći morskim dnom, ali kada je faraonova vojska krenula za njima, vodeni zidovi su se spojili i utopili vojnike.

Naučnici vjeruju da tačna lokacija događaja mjesto u blizini delte Nila gdje se drevna rijeka spojila sa priobalnom lagunom.

Analiza arheoloških dokaza, satelitska mjerenja i mape omogućavaju naučnicima da procjene tok i dubinu vode na ovom mjestu prije 3.000 godina. Kompjuterskom simulacijom su simulirali uticaj jakog vjetra na vodu duboku 1.8 metara.

Naučnici su saznali da istočni vjetar koji puše dvanaest sati brzinom od 100 km/h može podijeliti vode, tako da jedan dio ide nazad u riječno korito, a drugi u jezero lagune. Ovo bi napravilo suhi prolaz dug tri do pet kilometara tokom četiri sata.

Vode bi zaista mogle biti podjeljene kreirajući vodene zidove sa obje strane prolaza.

Čim bi vjetar prestao, vode bi se vratile na i potopile prolaz. Svako ko bi se našao u prolazu u tom trenutku bio bi u velikoj opasnosti.

"Ljudi su oduvijek bili fascinirani pričom o Izlasku pitajući se da li zaista potiče od historijske činjenice. Ovo istraživanje je pokazalo da priča o podjeli voda moguća prema zakonima fizike. Razdjeljivanje voda se može razumjeti kroz dinamiku fluida. Vjetar pomjera vodu u smjeru koji odgovara zakonima fizike, stvarajući siguran prolaz između zidova vode koja se nakon prestanka vjetra vraća u svoje korito", rekao je vodeći naučnik Carl Drews iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Boulderu u Coloradu.

Kompjuterska simulacija je pokazala da se suho tlo može stvoriti na još dvije druge lokacije tokom oluje.

Prethodne teorije su također pokušale objasniti razdvajanje voda Crvenog mora. Jedna govori o cunamiju koji je podijelio vode. Ova teorija nije moguća jer cunami nije mogao zadržavati podjeljene vode tokom vremenskog perioda koji je opisan u Bibliji.