Kako se rješavaju sukobi?
0

Mobbing može biti koristan za djecu

Sarajevo-x.com
Smatra se jednim od najvažnijih traumatskih iskustava odrastanja, ali činjenica da su bili žrtva mobbinga može zaista imati koristi za djecu, pokazala je nova studija.

Istraživači tvrde da učenici koji se ne boje boriti za sebe mogu imati koristi od toga što su maltretirani. Prema njihovom mišljenju, takvi učenici postaju cjenjeniji i popularniji među kolegama i nastavnicima.

Nadalje, takva iskustva mogu im pomoći da razviju zdrave društvene i emocionalne vještine i mogu imati veći utjecaj na njihov razvoj od prijateljskih susreta.

Studija je provedena među 2.000 djece uzrasta 11-12 godina i u njoj su istraživači s kalifornijskog univerziteta poredili djecu koja su bila maltretirana s onom koja to nisu.

Prema listu Sunday Times, studijom je ustanovljeno da su oni koji su uzvratili na neprijateljstvo zapravo najzreliji.

Djevojčice koje su se tukle ostvaruju bitno bolje rezultate od vršnjaka, a nastavnici ističu kako su sve popularnije. I dječaci s takvim iskustvom pokazuju sve bolje ponašanje u razredu.

Dok studija ne sugeriše da je zdravo dolaziti u sukobe ili biti žrtva vršnjačkog nasilja, sa sigurnošću je utvrđeno da takva negativna iskustva mogu djecu naučiti kako se rješavaju sukobi.

To bi im također moglo dati ranu lekciju da se oni ne sviđaju baš svima u životu, rekli su istraživači.

Psihologinja Melissa Witkow ističe da se može reagovati na razne načine u slučaju da vas vršnjaci ne vole.

"Možete biti ekstra dobri i onda stvari mogu biti u redu. No, isto tako to može biti obično gubljenje vremena, ali i razočaravajuće. Tada možete ignorisati tu osobu, ili raditi na tome da se stvari poprave", smatra ona.

Studija je poslužila kao podrška nekim ranijim kontroverznim tvrdnjama prema kojima nastavnici ne trebaju štititi učenike koji imaju probleme na školskom igralištu, jer im to može pomoći da se nose s poteškoćama u budućnosti. Zaštita djeteta od nasilja na igralištu, prema istoj teoriji, može nanijeti više štete nego koristi.

No, uprkos rezultatima novog istraživanja, zastupnici anti-mobbing stavova smatraju kako nastavnici itekako moraju štititi djecu od nasilja i biti oprezni kad je riječ o tom problemu.