Prve fotografije
0

FOTO / Mladić dobio kompletno novo plastično lice

Sarajevo-x.com
Mladić poznat samo kao Oscar prvi put se pojavio pred kamerama nakon operacije kojom mu je ugrađeno kompletno lice. Kompletna transplantacija lica izvedena u Španiji prva je na svijetu takve vrste.

Tridesetjednogodišnji farmer čije je lice bilo potpuno uništeno u nesreći pojavio se na pres-konferenciji sa svojom sestrom, odmah po izlasku iz bolnice. Oscar je rekao da sada osjeća najveći dio lica.

"Vrlo sam sretan što sam ovdje i želio bih se zahvaliti doktorima i svim donorima u Španiji, posebno porodici muškarca čije sam lice dobio", rekao je Oscar, koji još uvijek ima problema sa govorom.

Svoju zahvalnost iskazala je i njegova sestra koja je rekla su vrlo sretni i zahvalni na prilici koju je Oscar dobio da započne novi život.

"On se raduje što će ponovo moći raditi normalne, sitne stvari bez problema, kao što su šetnja pri kojoj ga ljudi ne gledaju po pet puta. Raduje se što će moći sjesti sa porodicom i zajedno ručati. Veliki je zaljubljenik u lov i ribolov i raduje se što će ponovo moći uživati u tome", rekla je Oscarova sestra, prenosi "Daily Mail".

Oscar, čije prezime nije otkriveno zbog zaštite privatnosti, uništio je lice puškom u lovačkoj nesreći prije pet godina. Nakon nesreće nije mogao disati, gutati i pričati normalno.

Doktori su devet puta neuspješno pokušavali operisati njegovo lice. Zatim je u martu postao dio medicinske historije nakon što je postao prva osoba kojoj je izvršena potpuna transplantacija lica.

Operaciju koja je trajala 24 sata obavljalo je 30 hirurga, anestetičara, sestara i drugog medicinskog osoblja u bolnici Vall d'Hebron u Barceloni. Komplikovana procedura uključivala je plastičnu hirurgiju i mikrooperacije krvnih sudova.

Oscar sada ide na terapije govora, psihoterapije i terapije koje će mu pomoći da potpuno vrati pokrete mišića na licu. Doktori su rekli da očekuju potpuni oporavak u narednih 12 do 18 mjeseci.