{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Masivni njemački satelit pada na Zemlju

F
18.10.2011. u 12:51
0
6
Masivni njemački satelit pada na Zemlju
0
Masivni njemački satelit pada na Zemlju
Njemački satelit koji je prestao funkcionirati trebao bi prema očekivanjima pasti na Zemlju ove sedmice, ali gdje će i kada satelit tačno pasti ostaje tajna, izvijestio je u ponedjeljak astronomski portal SPACE.com.
Očekuje se da će masivni njemački Roentgensatellit (ROSAT), pasti na Zemlju u subotu ili nedjelju, 22. ili 23. oktobra, iako su dužnosnici njemačkog svemirskog programa ponudili i širi 'prozor' pada od 21. do 25. oktobra. Do padanja ROSAT-a dolazi oko mjesec dana nakon što je klimatski satelit NASA-e, nazvan UARS, pao u Tihi okean krajem septembra.

ROSAT - 2,4 metričke tone težak svemirski rendgenski opservatorij, trebao bi se raspasti kod ulaska u atmosferu, no neki veliki dijelovi vjerovatno će izdržati visoke temperature koje se pritom razvijaju te izbjeći izgaranje.

Prema njemačkim svemirskim dužnosnicima, oko 1,7 metričkih tona krhotina satelita, primarno 30 velikih staklenih i keramičkih elemenata, mogli bi preživjeti putovanje kroz atmosferu i stići do površine Zemlje.

"Mi ne očekujemo da će veliki dijelovi ponovo ući u atmosferu, osim ogledala, stakla i keramičkih dijelova", rekao je za SPACE.com Jan Woerner, čelnik izvršnog odjela njemačke svemirske agencije DLR.

Izgledi da neki dio s ROSAT-a pogodi nekoga na Zemlji su 1 prema 2000, što je nešto veći rizik od 1 prema 3200, koliko je vrijedilo za krhotine NASA-inog UARS-a.

Njemački svemirski dužnosnici aktivno prate ROSAT, no neće moći precizno reći kada će i gdje pasti satelit sve do dva sata prije njegova ulaska u atmosferu.

Slično kao i u slučaju septembarskog pada satelita NASA-e, govori se da se orbita ROSAT-a pruža između 53. paralele sjeverno i južno, odnosno da pokriva široke prostore planete. To znači da njemački satelit može pasti na širokom prostoru od Kanade do Južne Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: