{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Masivni njemački satelit pada na Zemlju

F
18.10.2011. u 12:51
0
6
Masivni njemački satelit pada na Zemlju
0
Masivni njemački satelit pada na Zemlju
Njemački satelit koji je prestao funkcionirati trebao bi prema očekivanjima pasti na Zemlju ove sedmice, ali gdje će i kada satelit tačno pasti ostaje tajna, izvijestio je u ponedjeljak astronomski portal SPACE.com.
Očekuje se da će masivni njemački Roentgensatellit (ROSAT), pasti na Zemlju u subotu ili nedjelju, 22. ili 23. oktobra, iako su dužnosnici njemačkog svemirskog programa ponudili i širi 'prozor' pada od 21. do 25. oktobra. Do padanja ROSAT-a dolazi oko mjesec dana nakon što je klimatski satelit NASA-e, nazvan UARS, pao u Tihi okean krajem septembra.

ROSAT - 2,4 metričke tone težak svemirski rendgenski opservatorij, trebao bi se raspasti kod ulaska u atmosferu, no neki veliki dijelovi vjerovatno će izdržati visoke temperature koje se pritom razvijaju te izbjeći izgaranje.

Prema njemačkim svemirskim dužnosnicima, oko 1,7 metričkih tona krhotina satelita, primarno 30 velikih staklenih i keramičkih elemenata, mogli bi preživjeti putovanje kroz atmosferu i stići do površine Zemlje.

"Mi ne očekujemo da će veliki dijelovi ponovo ući u atmosferu, osim ogledala, stakla i keramičkih dijelova", rekao je za SPACE.com Jan Woerner, čelnik izvršnog odjela njemačke svemirske agencije DLR.

Izgledi da neki dio s ROSAT-a pogodi nekoga na Zemlji su 1 prema 2000, što je nešto veći rizik od 1 prema 3200, koliko je vrijedilo za krhotine NASA-inog UARS-a.

Njemački svemirski dužnosnici aktivno prate ROSAT, no neće moći precizno reći kada će i gdje pasti satelit sve do dva sata prije njegova ulaska u atmosferu.

Slično kao i u slučaju septembarskog pada satelita NASA-e, govori se da se orbita ROSAT-a pruža između 53. paralele sjeverno i južno, odnosno da pokriva široke prostore planete. To znači da njemački satelit može pasti na širokom prostoru od Kanade do Južne Amerike.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: