Nauka
0

Dijelovi satelita padaju na Zemlju ovaj vikend

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Dijelovi "penzionisanog" njemačkog satelita mogli bi se srušiti na našu planetu ovaj vikend, objavili su iz njemačkog Aerospace centra. Naučnici imaju početne procjene kada bi satelit mogao pasti i izračunali su da je to u razmaku do četiri dana od četvrtka do nedelje. Kako se bude približavao, moći će dobiti preciznije podatke.

Dijelovi satelita veličine malog kombija će se ponovo zapaliti pri ulasku u našu orbitu i razbiti na oko 30 dijelova koji će težiti ukupno do 1,87 tona. Procjenjuje se da će brzina ulaska u zemljinu orbitu biti oko 450km/h, prenosi AP.

Za sada sateliti samo kruže a naučnici ne mogu tačno predvidjeti gdje će ti dijelovi pasti. Također, ne mogu uspostaviti komunikaciju sa satelitom ROSAT koji je lansiran 1990. godine.

ROSAT je korišten za istraživanje crnih rupa i neutronskih zvijezda kao i da uradi prvi pregled x-zracima na povrišinama na koje naiđe. Planirano je da bude aktivan samo 18 mjeseci, ali pošto su naučnici postigli sjajna naučna otkrića, ROSAT je povučen tek nakon osam godina. Nakon nekog vremena više nisu mogli uspostaviti komunikaciju sa satelitom.

Naučnici sada rade na razvijanju novih tehnologija kako bi se razvili sateliti koji će se sami raznijeti nakon obavljene misije čiji dijelovi ne bi padali na Zemlju.