Brza i bezbolna terapija
0

Liječenje raka kože od sada električnim flasterom

Sarajevo-x.com
Na desetom kongresu Evropskog udruženja za fotodinamičnu terapiju u Monaku naučnici su predstavili električni flaster za liječenje raka kože. Svijetleći flaster nazvan je Ambulight PDT, a pacijenti ga mogu nositi uvijek čime se umanjuje vrijeme provedeno u bolnici i ubrzava terapija liječenja.

Uređaj je dužine pet centimetara, a prije korištenja napaja se energijom tri sata te nanosi na tijelo na mjesto koje je prethodno tretirano posebnom kremom.

Naučnici tvrde da je uz pomoć ovog električnog flastera liječenje mnogo ugodnije i brže.

Naime, oprema za fotodinamičnu terapiju (PDT) ranije je bila dostupna isključivo u bolnicama. Koža pacijenta bi se tretirala posebnom kremom, a zatim podvrgla svjetlu i taj postupak bi trajao najmanje tri sata.

No, sada zahvaljujući električnom flasteru Ambulight PDT pacijent odlazi u bolnicu samo kako bi koža bila tretirana posebnom kremom, dok uređaj može nositi uvijek, te ne mora vrijeme provoditi u bolnici.

"Ovo je mnogo ugodniji vid liječenja jer omogućava pacijentima da se kreću i obavljaju dnevne zadatke dok uređaj djeluje", kazao je profesor Ifor Samuel koji je osmislio uređaj.

Također, liječenje je potpuno bezbolno i već je 50 osoba koristilo ovaj električni flaster, a naučnici tvrde kako su kritike bile pozitivne, te nije bilo kontraindikcija.