Bez posade
3

Letjelica Crew Dragon na prvo putovanje kreće 7. januara

Klix.ba
Utrka između kompanija Boeing i SpaceX koja se odnosi na slanje posade na misiju svemir sve je interesantnija, a američka svemirska agencija NASA je objavila ažurirani raspored za dvije kompanije koje namjeravaju poslati astronaute u svemir s američkog tla.

Kompanija SpaceX će 7. januara naredne godine poslati svoju Crew Dragon kapsulu na prvo putovanje prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Let će biti nazvan Demo-1 (ili DM-1) te neće imati ljudsku posadu.

Boeingov prvi testni let bez ljudske posade je trenutno planiran za mart naredne godine, gotovo dva mjeseca nakon što testni let obavi kompanija SpaceX. Obje kompanije moraju obaviti testove prekida misije prije nego počnu prvi testovi s posadama,a to će se dogoditi u junu za SpaceX te u augustu za Boeing.

U augustu ove godine je NASA predstavila astronaute koji su odabrani za ove misije. Ova putovanja će označiti prvi odlazak astronauta u svemir u američkoj letjelici od 2011. godine kada je ugašen svemirski program.

Crew Dragon će biti lansiran pomoću rakete Falcon 9 koja pripada kompaniji SpaceX, a to će se dogoditi u Svemirskom centru Kennedy odakle je 1969. godine počela i misija na Mjesec nazvana Apollo 11.

NASA očekuje da će prva operativna misija s komercijalnom posadom biti obavljena u augustu naredne godine, a druga u decembru također 2019. godine. Ovi datumi bi se mogli promijeniti ovisno o testnim letovima, ali se čini da smo sve bliže tome da vidimo kako komercijalna letjelica prevozi prave putnike u svemir.