{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ledenom terapijom protiv raka dojke

S
17.3.2010. u 23:00
0
0
Ledenom terapijom protiv raka dojke
0
Ledenom terapijom protiv raka dojke
Foto: Daily Mail
Metoda uništavanja tumora dojke pomoću njegovog okruživanja ledom mogla bi ponuditi nadu u nehirurško liječenje bolesti, sugerira najnovije istraživanje. Tehnika pod nazivom krioterapija je već korištena u liječenju raka prostate.
Ona podrazumijeva umetanje nekoliko igala u tumor i donošenje super-hladnog gasa kroz njih. Brzo se stvara led oko određenog mjesta što ubija karcinomske ćelije.

Ledena terapija bila je pokušana i prije za rak dojke, ali sad je prvi put razvijena minimalna invazivna verzija koja ne zahtijeva operaciju.

Stručnjaci za rak upozoravaju da bi moglo proći nekoliko godina dok tehnika postane uobičajena. Svake godine u Velikoj Britaniji kod 45.000 bude dijagnosticiran rak dojke, a 12.000 ih umre od te bolesti.

"Zlatni standard" za liječenje je operacija, koja nudi najbolje šanse za izliječenje. No, uklanjanje dojke, pa čak i rezanje zbog uklanjanja malignog tkiva može imati dubok psihološki utjecaj na bolesnika.

Hemoterapija i radioterapija također imaju ozbiljne nedostatke u obliku komplikacija i nuspojava. Neke žene s rakom dojke, čak, odbijaju operaciju ili teške terapije, uprkos rizicima. Zato postoji velik interes za mogućnost korištenja terapije zamrzavanja.

Prema rezultatima najnovije studije, 13 žena s rakom dojke koje su primale terapiju izliječene su do pet godina kasnije. Doktori nisu vidjeli znakove vraćanja bolesti ili komplikacija, piše Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: