Nauka
0

Lasersko oružje oborilo bespilotne letjelice

Sarajevo-x.com
Laserske zrake su prvi put korištene za obaranje aviona u letu. Lasersko oružje je u stilu filma "Ratovi zvijezda" oborilo četiri bespilotne letjelice na poligonu američke mornarice u blizini kalifornijske obale.

Montirano na ratni brod, novo lasersko oružje je pucalo na bespilotnu letjelicu udaljenu 3,2 km, koja je iznad Pacifika letjela brzinom 480 km/h. Zraka ovog lasera može biti vidljiva samo kada pogodi metu.

Detalji tajnih testova koji su izvedeni u maju ove godine na lokaciji udaljenoj 160 km od Los Angelesa u zajedničkoj operaciji američke mornarice i "Raytheon Missile Systemsa" su otkriveni jučer na "International Airshow Farnborough".

Inovativno oružje proizvodi zraku od 50 kW i može se koristiti samostalno ili uz konvencionalni raketni sistem.

Otkako je laser izumljen 1960. godine, postojale su ideje da se napravi lasersko oružje, ali stare metode proizvodnje zrake hemijskom reakcijom su bile previše komplikovane i nepraktične za vojnu upotrebu.

Loše vrijeme može uzrokovati problem laseru jer usporava zraku prije nego ona pogodi svoj cilj te je može preusmjeriti sa prvobitnog kursa.

Iz kompanije "Raytheon" kažu da rade na rješavanju ovog problema. Navodno su nakon kupovine šest komercijalnih lasera iz autoindustrije razvili novi sistem kombinirajući njihove zrake u jedan moćni snop.

Iako testovi laserskog oružja nastave davati pozitivne rezultate, malo je vjerovatno da će se naći u vojnoj upotrebi prije 2016. godine, navodi "Daily Mail".