Ponovo se probudio
34

Lander SLIM preživio drugu lunarnu noć i poslao fotografiju s Mjeseca

D. B.
Lander SLIM, koji predstavlja prvu uspješnu japansku lunarnu misiju ove vrste, preživio je drugu dugu i hladnu noć na Mjesecu.

Kontrola misije je saopćila dobre vijesti putem društvene mreže X te je objavila i novu fotografiju koju je snimila navigacijska kamera landera.

Lander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) lansiran je u septembru prošle godine, a na Mjesec je sletio 19. januara. Japan je tako postao tek peta država koja je uspješno obavila meko slijetanje na lunarnu površinu. Ranije je to pošlo za rukom nekadašnjem SSSR-u, SAD-u, Kini i Indiji.

SLIM, koji koristi solarnu energiju, imao je neugodno slijetanje "na nos", zbog čega nije bio najbolje okrenut za prikupljanje te energije. Sonda teška 200 kg je "utihnula" nedugo nakon toga, no 28. januara se probudila i počela skupljati podatke.

Tim je lander prebacio u hibernacijski mod nekoliko dana kasnije uoči lunarne noći koja traje dvije sedmice, a tokom ovog perioda temperatura pada na minus 130 stepeni.

SLIM je već ostvario svoje primarne ciljeve, precizno je sletio i ispustio dva mala rovera te je prikupljao različite naučne podatke, no ipak se nije očekivalo da će preživjeti lunarnu noć. Međutim, sonda je iznenadila sve te se probudila krajem prošlog mjeseca, a sada je "otvorila oči" i nakon druge solarne noći. Ipak, ekstremni uvjeti uzimaju svoj danak.

"Prema prikupljenim podacima, neki senzori za temperaturu i nekorištene baterijske ćelije počinju se kvariti, no većina funkcija koja je preživjela prvu lunarnu noć i dalje radi nakon druge lunarne noći.

Mjesec nakon SLIM-a, na Mjesec je sletio i lander Odysseus, koji je proizvela kompanija Intuitive Machines iz Houstona. BIlo je to prvo privatno slijetanje na mjesec i prvo za američku letjelicu od Apolla 17 davne 1972. godine.

Odysseus je funkcionisao tokom jedne sedmice na lunarnoj površini, a potom je dolaskom svoje prve lunarne noći ipak zauvijek zaspao.