Konferencija u SAD-u
922

Lagumdžija proglašen jednim od vodećih autora Svjetskog društva za vještačku inteligenciju

B. R.
(Foto: BGF)
(Foto: BGF)
Predsjednik Fondacije "Društva zajedničkih vrijednosti" i profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (EFSA) Zlatko Lagumdžija dobitnik je prestižnog priznanja desete Konferencije Boston Global Forum (BGF) na prestižnom američkom Univerzitetu Harvard.

Kako su saopćili iz Ekonomskog fakulteta, dvodnevna konferencija je održana pod nazivom "Kreiranje ere globalnog prosvjetljenja (Creating an Age of Global Enlightenment)" u organizaciji Svjetskog društva za vještačku inteligenciju (Artifical Intelligence World Society - AIWS) i BGF-a.

Lagumdžija i, kako je navedeno, vodeći istraživači i profesori iz oblasti vještačke inteligencije i njene primjene sa univerziteta Harvard, MIT i Stanford bili su uvodničari konferencije.

Predsjednik BGF-a i svojevremeno kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Michael Dukakis i profesor na Harvard Kennedy School Thomas Peterson su, kako je istaknuto, odali počast i priznanje Lagumdžiji za izuzetan, kao jednim od vodećih autora BGF-a i Svjetskog društva za vještačku inteligenciju.

Lagumdžija, koautor "Društvenog dogovora za eru vještače inteligencije (Social Contract for the AI Age)" i knjige "Preoblikovanje svijeta - era globalnog prosvjetljenja (Remaking the World - Toward an Age of Global Enlightenment)", govorio je na temu "Manifest: Aktivnost Svjetskog društva za vještačku inteligenciju u kreiranju ere globalnog prosvjetljenja (Manifesto: AIWS Actions to create an Age of Enlightenment)".

Spomenuta djela, čiji je Lagumdžija koautor, nastala su u posljednje dvije godine kao rezultat serije skupova pod okriljem Svjetskog društva za vještačku inteligenciju. Među onima sa kojima je tom prilikom sarađivao bili su Vint Cerf, poznat kao "otac interneta", te Edward Feingenbaum, "otac ekspertnih sistema".

Ekonomski fakultet u Sarajevu je čestitao Lagumdžiji na dobijenom priznanju.