Uspjeh američkih naučnika
0

Kuniću rekonstruirali penis umjetnim tkivom

Sarajevo-x.com
Vještačko tkivo proizvedeno u laboratoriju Univerziteta Wake Forest u Sjevernoj Karolini iskorišteno je za zamjenu erektilnog tkiva penisa kod životinja. Ovaj medicinski napredak ulio je nadu da će u skorijoj budućnosti medicina vratiti punu funkciju oštećenom ljudskom penisu. Za početak, za istraživanje je korišten kunić.

Naučnici sa Univerziteta Wake Forest u Sjevernoj Karolini, isprobali su novo laboratorijsko tkivo na kuniću koji je kasnije imao normalne seksualne funkcije i uspio imati potomstvo.

"Naravno, ovdje su potrebna nova istraživanja, ali naši rezultati su ohrabrujući jer pokazuju da tehnologija ima odgovor za pacijente kojima treba rekonstrukcija penisa", kaže profesor Anthony Atala, a piše BBC.

On se nada da će pacijenti sa urođenom manom, rakom penisa, traumatskim povredama ili sa erektilnom disfunkcijom u budućnosti imati korist od nove tehnologije.

Rekonstrukcija oštećenog ili oboljelog tkiva je poseban izazov za medicinu s obzirom na kompleksnu strukturu tkiva i funkciju penisa.

Ranije su se koristili različiti pristupi, uključujući i nadomještanje dijelova tijela silikonima, ali sa malim uspjehom. Tim Wake Forest već je postigao značajne rezultate u inžinjeringu tkiva, napravivši kompletan ljudski mjehur koji je ugrađen u pacijenta.

U posljednjem istraživanju, uzeli su glatke mišićne ćeliije iz tkiva penisa

od životinja. Onda su se te ćelije multiplicirale u laboratoriju, te su kasnije implatirane u penis životinja. Erektilno tkivo sa krvnim sudovima počelo se formirati već nakon mjesec dana.

Tim Terry, sekretar Britanske asocijacije urologa, smatra da su rezultati istraživanja 'fascinantni', te da daju nadu za bolje alternative za pacijente sa oštećenim erektilnim tkivom.