Nakon genetske modifikacije
0

Svinjska pluća bi mogla biti presađivana u čovjeka

Sarajevo-x.com
Australijski naučnici kažu da se desio nevjerovatan preokret u istraživanju transplantacije životinjskih organa u ljude. Naime, nakon 20 godina pokušavanja, doktori iz Melburna su uspjeli da odstrane dio svinjskog DNK-a koji se zove "gal gen", zbog kojeg njihova pluća nisu bila kompatibilna sa ljudskom krvlju.

U nešto manje od pet godina naučnici su popločali put za transplantaciju životinjskih organa, odnosno u ovom slučaju svinjskih pluća.

Problem sa nedostatkom organa za transplataciju mogao bi da postane daleka prošlost.

Nakon što su više od pet sati uspjeli da održe u životu svinjska pluća sa ljudskom krvlju, postalo je jasno da su na dobrom putu da objave revolucionarno otkriće.

"Nakon pet do šest sati, koliko je trajao eksperiment, pluća su i dalje funkcionisala kao i na početku. Krv je ušla u pluća bez kisika, te je tako i izašla. Pluća su radila baš onako kako treba. Ovo je veliko otkriće nakon toliko godina", rekao je dr. Glenn Westall za Daily Mail.

Nakon što su izvadili pluća iz svinje, stavili su ih na specijalnu mašinu koja radi na principu ljudske cirkulacije krvi. Na mašini je bio i ventilator koji je stvarao efekat disanja pluća, dok je pumpa bila zamjena za srce, te je dozvoljavala da krv prolazi kroz pluća.

Svaki prijašnji ovakav pokušaj je bio osuđen na propast u samom startu, ali sa genetički modificiranim plućima rezultati su bili više nego odlični.

Opširniji izvještaj o ovom istraživanju još uvijek nije poznat javnosti i držat će se u tajnosti do sljedeće godine.

Neki tvrde kako takve metode mogu u čovječanstvo donijeti nove, životinjske bolesti, te stvoriti ljude hibride.

Vezani članci