Istraživanje
25

Krave će biti glavni saveznik u borbi protiv HIV-a: Sadrže antitijela koja uništavaju virus

Klix.ba
Naučnici su otkrili da su krave idealno oružje za borbu protiv HIV-a jer je utvrđeno da mogu proizvesti snažna antitijela koja su otporna na ovaj virus.

Ovo je prvi slučaj da je bilo koja životinja razvila tako brzo antitijela koja neutraliziraju virus. Istraživači se nadaju da krave sadrže ključ za buduću vakcinu protiv HIV-a.

HIV je inače jako teško liječiti vakcinom jer mutira svaki put kada imuni sistem zaražene osobe pronađe način da se bori s njim. Ipak, novo istraživanje pokazuje da krave imaju jaku sposobnost da proizvedu snažni široko neutralizirajuća protutijela nevjerovatnom brzinom.

"HIV je ljudski virus, ali istraživači mogu dosta naučiti iz odgovora imunog sistema životinjskog svijeta", rekao je autor studije Decin Sok.

U eksperimentu su teladima davali HIV imunogene, proteine koji imaju sastojak dizajniran da brani imuni sistem od virusa. Telad su proizvela neutralna antitijela u periodu od 35 do 50 dana, za što su ljudima potrebne godine, nakon čega je već kasno.

Za 42 dana neutralizovano je 20 posto HIV ćelija, a za 381 dan očekuje se da će se procenat povećati na 98.

Pretpostavlja se da odgovor leži u njihovom probavnom sistemu jer imaju stomak s nekoliko komora i sadrži veliku količinu bakterija koje im omogućavaju probavu trave.

Stručnjaci se nadaju da će na osnovu ovog istraživanja biti moguće napraviti vakcinu za ljude.