Nauka
23

Kontraverzno istraživanje: Majmuni se razvili od prahistorijskih ljudi?

Sarajevo-x.com
Za prethodnike ljudske vrste često se smatraju majmunoliki ljudi koji ne hodaju uspravno, a bliži su majmunskom rodu nego ljudskom. Prema novom istraživanju, ljudski preci su već hodali uspravno, a moguće je i da su se majmuni razvili iz ljudske loze, a ne obratno.

Kontraverzno istraživanje zainteresovalo je naučnike širom svijeta jer sugeriše da su ljudski preci već hodali uspravno te da su čimpanze i gorile zapravo izuzetak, a ne pravilo budući da nisu mogle hodati uspravno, izvijestio je u srijedu LiveScience.

Kako bi bolje pojasnili laicima, naučnici kažu da je moguće kako su majmuni potekli zapravo iz ljudske loze, odnosno najranijih predaka ljudi, a ne obratno kako se prije vjerovalo.

Istraživač i evolucijski biolog Aaron Filler sa Instituta za poremećaje kičme, analizirao je kako je izgledala te kako se mijenjala kičma kod 250 živućih i istrijebljenih vrsta sisara, a u istraživanje je uključio i kosti stare preko 220 miliona godina.

Tokom istraživanja, Filler je primijetio određene promjene na kostima koje upućuju da su naši preci već ranije hodali uspravno te da je to bila norma čak i za majmunolike vrste.

Prema Filleru, čudan i misteriozan defekt koji se pojavio kod ljudskih predaka, doveo je do "ispravljanja" te je dijete/mladunče hodalo uspravno dok su njegovi roditelji i zajednica u kojoj je živjelo, još uvijek hodali na "sve četiri".

Prema zaključcima nekih od naučnika, moguće je da se nakon "defekta" ispravljanja jedan dio prilagodio obitavanju i skakanju po drveću odakle su nastali i majmuni koje danas poznajemo.

U njegovom se istraživanju vrlo očigledno pobijaju dosadašnja uvjerenja o historijskom razvoju i evoluciji čovjeka, a moguće je da daljnja istraživanja i debate bar malo rasvijetle našu bogatu i misterioznu prošlost.